גישור

גישור גירושין או גישור משפחתי הינו הליך שבא לסייע לזוגות בישראל החפצים בגירושין למצוא דרך להגיע להסכמה ביניהם בנושאים העיקריים הכרוכים בגירושין, על ידי יצירת שיח פתוח ומכבד. הליך גישור גירושין מתבצע מול מגשר שאין לו סמכות להכריע מי מהצדדים צודק או טועה, וגם לא לכפות על אף אחד מבני הזוג פתרון מסוים.

תפקידו של המגשר בהליך הגישור הוא בסך הכל לעזור לבני הזוג לקיים הידברות בהליך הוגן, אשר סופו בהגעת הצדדים להסכמה הדדית על פתרון בנושאי המחולקת הנוגעים לגירושין ובכללם: נושא המשמורת על הילדים, דמי המזונות, חלוקת הרכוש ועוד.

מהן מטרותיו של הליך הגישור בגירושין?

גישור בהקשר של הליכי גירושין, הוא הליך מורכב ממספר מפגשים, שתכליתם היא כאמור לכוון את בני הזוג ליצירת שיח פתוח ומכבד, שיאפשר להם להגיע להסכמות משותפות בנושאים הכרוכים בהתרת הקשר הזוגי, אשר בהם הם חלוקים בדעותיהם. מטרתו של הליך זה היא למעשה לקיים גירושין בהסכמה עם מינימום קונפליקטים בין בני הזוג ומינימום פגיעה בילדים המשותפים.

כמה זמן הליך הגישור נמשך?

כל פגישת גישור גירושין אורכת לרוב כתשעים דקות. הפגישות נערכות בתדירות של אחת לשבוע במרבית המקרים. אולם משכו הכולל של הליך הגישור בגירושין, תלוי בזוג עצמו, ובמורכבות של הסכסוך ביניהם. במרבית המקרים בתוך כחמישה מפגשים ניתן לסיים את הדיון בסוגיות המפתח הנוגעות לגירושין ולחתום את הליך הגישור בהצלחה.

מהם נושאי הליבה הנדונים במסגרת גישור גירושין?

במרבית המקרים, בהליך הגישור בגירושין נדונים הנושאים הבאים:

  1. הגירושין עצמם.
  2. נושא המשמורת והסדרי הראיה מול הילדים הקטינים.
  3. שיעור דמי המזונות שישולמו בגין הילדים הקטינים
  4. חלוקת הרכוש בין הצדדים בגירושין
  5. עניינים לוגיסטיים כדוגמת הסדרת חובות משותפים וסגירה של חשבונות בנק משותפים.

איך ניגשים להליך גישור גירושין?

ראשיתו של הליך הגישור הוא בשיחה טלפונית ראשונה בין אחד מבני הזוג (או שניהם) והמגשר. זוהי שיחה שבמסגרתה ניתן להציג למגשר את הנושאים השונים שבהם אתם חלוקים ביניכם וזקוקים לתיווך של גורם חיצוני אובייקטיבי. לאחר שיחת הטלפון הראשונית, לרוב נוהג המגשר לזמן את בני הזוג לפגישה שבה תיבחן ההתאמה שלהם להליך הגישור.

גישור
גישור

פגישה זו כוללת שיחה שנועדה לבחון את רמת המורכבות ביחסי בני הזוג ועומק הקרע שנוצר ביניהם. על פי מורכבות המקרה, מספק המגשר לבני הזוג הערכה של העלות הכוללת של הליך הגישור. כמובן, זוהי גם הזדמנות עבור בני הזוג לבחון את התאמתו של המגשר לצרכיהם. במקרים לא מעטים בשיחה נוכחים גם מגשר או מגשרת נוספים, שבמידה ותבחרו להמשיך להליך הגישור, עשויים לקחת בו חלק לצד המגשר הראשי.

זוגות רבים מעידים על כך שכבר לאחר שיחת הטלפון הראשונית מול המגשר, הם חווים הקלה מסוימת. תחילת ההתקשרות עם המגשר מסייעת לזוגות רבים להבין כי יש קצה חוט שיאפשר להם להתיר את סבך המחלוקות ביניהם בדרכי שלום. במידה ומצאתם כי יש לכם כימיה טובה עם המגשר אליו פניתם, השלב הבא בגישור, לאחר פגישת ההתאמה הראשונית, הוא לתאם פגישת גישור רשמית ראשונה ולגשת לעבודה.

מהו הסכם גישור גירושין?

הסכם גישור הוא מסמך רשמי שנהוג לחתום עליו כאשר מתחילים את הליך הגישור באופן רשמי. הסכם זה בא להסדיר את היחסים בין בני הזוג לבין המגשר שלהם, ולהבטיח כי ההליך יתנהל בהתאם לדרישות החוק תוך שמירה על דיסקרטיות כנדרש. כדאי בהחלט לקרוא את פרטי ההסכם לפני שחותמים עליו ולהציג למגשרים שאלות שיסייעו לכם להבין לעומק איך ההליך מתנהל, ומהן מגבלותיו החוקיות.

השלבים של הליך הגישור

הליכי גישור בגירושין מורכבים ממספר שלבי מפתח:

מפגש ראשון עם המגשר

זהו שלב שנמשך בדרך כלל כשעתיים. במהלכו מנהל המגשר שיחה אחת משותפת עם שני הצדדים ולאחר מכן מתקיימות שיחות נפרדות עם כל אחד מבני הזוג, ואז שיחת סיכום אחת משותפת ששני בני הזוג נוכחים בה.

מפגש שני עם המגשר

במפגש זה ידונו ברוב המקרים הנושאים שעלו בעקבות המפגש הראשון ובהגדרת המתווה להתקדמות בתהליך. במפגש זה ניתן להגדיר באופן ספציפי את המטרות של הצדדים בגישור והפתרונות האפשריים בנושאי המחלוקת ובכללם: נושא המשמורת וזמני השהות, עניין המגורים, דמי המזונות לילדים, חלוקת הרכוש המשותף ועוד.

לאחר הבהרת האינטרסים של כל אחד מהצדדים בגישור, מגיע השלב שבו המגשר מסייע לצדדים לדון באפשרויות לפתרונות.

מפגש שלישי עם המגשר

מפגש זה עוסק בחידוד המטרות של הצדדים בהליך הגישור ואיתור של פתרונות אפשריים נוספים. אותו תהליך נמשך גם במפגשים הבאים עד שכל הנושאים שבני הזוג חלוקים לגביהם מכוסים ונמצא פתרון שמקובל על שני הצדדים בכל אחד מן הנושאים שנדונו בגישור.

מפגש רביעי או חמישי עם המגשר

בשלב זה לרוב מתחילים לסקור את ההסכמות שאליהן הגיעו הצדדים בגישור ומתחילים בגיבוש הבסיס להסכם הגירושין.

פגישה אחרונה עם המגשר

זהו השלב שבו חותמים בדרך כלל על הסכם הגישור, לאחר שקוראים אותו לעומק.

מה קורה במסגרת הפגישה הראשונה של הליך הגישור?

לרוב פגישת הגישור הראשונה תתבצע בנוכחות שני בני הזוג. בהמשך לאחר שתמונת המצב תתחיל להתבהר, ייתכן והמגשר יבחר לנהל עם כל אחד מהצדדים שיחה אישית. השיחות המשותפות בגישור מאפשרות לבני הזוג להניח על השולחן את כל הנושאים שמעסיקים אותם וחשוב להם שהצד השני ישמע.

כמובן, בשיחות האישיות שנערכות בדיסקרטיות מלאה, כל אחד מהצדדים רשאי להציג למגשר את התחושות והרצונות שלו, מבלי לחשוש מתגובתו של בן הזוג או ההשלכות של חשיפת המידע.

איך מגשר מכוון את הליך הגישור בגירושין?

המגשר בהליכי גישור בגירושין הוא איש מקצוע שהוסמך לשאול את בני הזוג את השאלות הרלוונטיות, ולעשות שימוש במגוון כלים שיסייעו ליצור תקשורת פתוחה ומקדמת גם בין זוגות שחווים משבר גדול מאוד בזוגיות שלהם. זוגות רבים מופתעים לגלות כי דווקא בשלב הגישור בגירושין, בהכוונת המגשר הם מצליחים לקיים ביניהם שיח נינוח ומכבד עם בני זוגם ולהגיע להבנות שלא היו ביניהם קודם לכם.

יתרונות הפנייה להליכי גישור גירושין

אחד היתרונות הבולטים של הליך גישור גירושין, טמון בעובדה שההליך מסייע לחשיפת כשלים בתקשורת של בני זוג. לעיתים אנשים מגלים בתהליך כי יש להם דרך להגיע לעמק השווה עם בני זוגם ושוקלים אפשרות לוותר על הליך הגירושין ולפעול לשימור הקשר הזוגי.

מה קורה אחרי הליך הגישור?

בתום הליך הגישור בגירושין, המסתיים בחתימה של בני הזוג על הסכם גירושין, יש לגשת עם ההסכם לבית הדין לענייני משפחה ולהחתים עליו שופט, בכדי להקנות למסמך תוקף משפטי מחייב. זהו תהליך הנמשך דקות ספורות בלבד וכרוך בתשלום של אגרת טיפול לבית המשפט שמכסה גם את עלות הנפקת תעודת הגירושין שלכם.

לאחר מכן, הגירושין הופכים לעובדה מוגמרת מבחינתכם, אולם עדיין תידרשו לגשת אל הרבנות כדי לעבור את טקס מתן הגט הדתי. שלב זה אינו אמור לארוך זמן רב מדי מרגע שתעודת הגירושין כבר נמצאת בידכם, ולכן אין סיבה לדאגה.

המידע המוצג במאמר זה אינו בחזקת תוכן משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום פנים ואופן. כל הפרטים שהובאו במסגרת זו מובאים להשכלה כללית בלבד ואינם בגדר תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושין. היה ודרושה הכוונה משפטית בנושאי גירושין או סכסוכי משפחה, מומלץ לפנות ללא דיחוי להתייעצות אישית עם עו"ד המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושין.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף בנושא

חיסיון של הליך גישור

זוגות בישראל הניצבים לקראת הליך גירושין, נדרשים על פי חוק להגיע להליך גישור חובה. פגישות הגישור נועדו לאפשר לבני הזוג להגיע להסכמה בסוגיות השונות הכרוכות

גירושין בגישור או בהליך משפטי?

האופן שבו אנשים מתגרשים בישראל עבר תהפוכה משמעותית בשנים האחרונות. במקום שכל תיק גירושין שבו יש סכסוך קטן יגיע לבית משפט, נשלח הזוג לגישור במטרה

גישור – הלכה למעשה

המורכבות של הליך הגירושין כוללת הרבה מאוד אלמנטים, שנמשכים מרגע תחילת הסכסוך עד החתימה הסופית של הגט. אחד השלבים המעניינים ביותר הוא שלב הגישור, שכיום,

איך עובד גישור לקראת גירושין

הליך גירושין הינו קשה ומורכב מבחינה רגשית לכל אחד מבני הזוג, במיוחד כאשר הם בילו זה במחיצת זו פרק זמן ארוך מחייהם. גישור יכול להיות

גישור חובה

הליך גירושין הוא הליך כואב וקשה מאוד מבחינה מנטלית למרבית הזוגות. במסגרת גירושיהם, אנשים צריכים להתמודד עם בני זוג שפגעו בהם או שנפגעו מהם, ובכל

גישור כהליך חסוי

זוג אשר עומד להתגרש יכול להגיד הרבה מאוד דברים בלהט הרגע, או במסגרת ויכוח שיוצא משליטה, כאשר הרוחות מתלהטות. הדברים הללו יכולים להתרחש בבית, ואפילו

אקטואר גירושין

כמות האנשים המעורבת בתוך הליך גירושין היא גדולה מאוד. למרות שמדובר בעניינים מאוד אישיים ואף אינטימיים, כדי להפריד כוחות בצורה הטובה ביותר יש להשתמש באנשי

גישור לפני גירושין

גישור לפני גירושין הוא הליך שמדינת ישראל דורשת מזוגות שהגישו תביעת גירושין לבית המשפט לעבור. גישור לפני גירושין יכול להתקיים בחינם במסגרת פגישות מול מגשר

עורך דין גישור

הליך גירושין הוא אולי ההליך הקשה והמורכב ביותר שבני זוג שהיו נשואים עלולים לעבור. לרוב, הקשיים בהליך הגירושין נובעים מהעדר רצון או יכולת של שני