אתם מתגרשים ולאחד מכם יש כספי ירושה? כנסו כדי ללמוד מה עושים
בני זוג רבים שמחליטים להתגרש, מוצאים את עצמם לא פעם תוהים לגבי הירושה שאחד מהם קיבל. שכן, ברור להם שמדובר בסוגיה שמצריכה היכרות עם החוק.
ניסוח של צוואה בגירושין, הינו צעד חשוב מאוד והכרחי. זאת מאחר והפרידה מהבעל או האישה כרוכה בשינויים לא מעטים בסדרי העדיפויות בכל הנוגע לרכוש וזכויות קנייניות. ללא צוואה בגירושין, אותה צוואה ישנה שנוסחה טרום המשבר בנישואים, למעשה נותרת בתוקף גם אחרי הגירושין, הווה אומר שבמקרה בו המצווה נפטר, בן / בת הזוג לשעבר עדיין יהיו בעלי זכויות ברכוש שלו.
בחוק הירושה שנחקק במדינת ישראל בשנת 65, נקבע שבמועד פטירתו של אדם, הקניין שצבר בחייו יחולק בין היורשים שלו על פי הדין. סעיף 10 בחוק הירושה הישראלי גם קובע כי מי שנחשבים כבן / בת זוגו של הנפטר במועד לכתו, הם יורשיו על פי הדין. חוק זה למעשה מעניק לבני הזוג קדימות על יתר היורשים החוקיים של המנוח, ואף על ילדיו.
פירושו של דבר הוא כי במידה והאדם שנפטר לא ניסח צוואה מעולם, מחצית מעיזבונו, יועבר לחזקת בת / בן הזוג שלו אוטומטית, כולל כלי הרכב המשפחתי וכלל המיטלטלין שצבר במשותף עם האדם שעימו חלק את חייו, ורק שאר הרכוש יחולק בין ילדיו. כל זאת על פי הוראותיו של חוק הירושה לפי דין. בהקשר הזה מן הראוי להזכיר שלפי חוק הירושה, "בני זוג" הם לא בהכרח הבעל או האישה שלהם נישא המנוח בחתונה דתית. גם בת / בן זוג במעמד של "ידועים בציבור" ומי שחלק עם המנוח משק בית, נכנסים תחת ההגדרה הזו. מכאן הולך ומתבהר הצורך לערוך צוואה בגירושין, ועל כך נפרט עוד בשורות הבאות.
הליך גירושין, למרבה הצער, הוא עניין שיש לו נטיה להתארך ולעתים גם לארוך שנים. לא אחת, הליכי גירושין מתחילים לאחר שבני הזוג החליטו על פרידה בלתי פורמלית שנתבצע על ידי מעבר דירה של אחד מבני הזוג. במצבים מן הסוג הזה, עשוי לקרות מצב בו אחד מבני הזוג נפטר לפני שהגירושין נחתמו באופן רשמי, ולפני שעלה בידו לחתום על צוואה שמסדירה את חלוקת הרכוש שלו במועד לכתו. בתרחיש שכזה, בן / בת הזוג של הנפטר, אמורים לרשת את המנוח כברירת מחדל, חרף העובדה שבמועד לכתו הם בכלל היו נתונים בהליכי גירושין או לקראתם.
עצם העובדה שאדם חשוף לאפשרות של ירושה לפי דין מצד בת / בן זוגו, נובעת מהנחת המוצא של המחוקק בישראל, שכל עוד הליך הגירושין לא נחתם באופן רשמי, עדיין ישנה אפשרות לכך שהזוג יוכל להשלים, להגיע לשלום בית ולבטל את הליך הגירושין.
הפתרון הכי מתבקש ומקובל למניעתו של תרחיש מהסוג שהצגנו מעלה, הוא עריכת צוואה בגירושין החל ממועד פתיחת ההליכים בבית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
עריכת צוואה בגירושין ראוי שתתבצע בכלים מקצועיים וזאת בהכוונת עו"ד גירושין אשר מתמחה בניסוח צוואות ובדיני ירושות. במסגרת עריכת הצוואה בגירושין, נדרש המצווה לקבוע מי יהיו יורשיו (ילדיו, אחיו, הוריו, וכדומה) וזאת בהתאם להעדפותיו האישיות במועד עריכת המסמך. בעריכת הצוואה בגירושין יש גם להסדיר את דרך חלוקת הרכוש של המצווה בין היורשים הנ"ל.
אולם החלק המשמעותי ביותר בהקשר של צוואה בגירושין, הוא הוספה של התייחסות מפורשת לצורך להדיר את בני הזוג לשעבר (שהמצווה נמצא בהליכי גירושין מהם) מן הירושה. זאת כדי שלא תהיה להם זכאות אוטומטית כאמור מעלה, לקבלת חלק בעזבונו של המצווה ככל שזה ילך לעולמו לפני שהגירושין יושלמו.
הסכם גירושין איננו כולל אף הנחיה הנוגעת לניהול של מחלוקות רכושיות של בני זוג בעקבות פטירתו של מי מהם. הסכם גירושין נותר למעשה בתוקף רק בהינתן ושני בני הזוג עודם בחיים. אי לכך הנחיות שיש להוציא לפועל במקרה של פטירה, יבואו לכלל ביטוי רק באמצעות מסמך צוואה בגירושין, שינוסח על ידי כל אחד מבני הזוג.
בשורות להלן נפרט כמה קווים מנחים לעריכה של צוואה בגירושין:
המידע המוצג במאמר זה אינו בחזקת תוכן משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום פנים ואופן. כל הפרטים שהובאו במסגרת זו מובאים להשכלה כללית בלבד ואינם בגדר תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושין. היה ודרושה הכוונה משפטית בנושאי גירושין או סכסוכי משפחה, מומלץ לפנות ללא דיחוי להתייעצות אישית עם עו"ד המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושין.
בני זוג רבים שמחליטים להתגרש, מוצאים את עצמם לא פעם תוהים לגבי הירושה שאחד מהם קיבל. שכן, ברור להם שמדובר בסוגיה שמצריכה היכרות עם החוק.
צוואתו של אדם היא מסמך שהוא מותיר בחייו, המורה על אופן ההתנהלות וחלוקת הרכוש שלו אחרי מותו. הן החוק האזרחי והן הדין הדתי, מחייבים את
צו קיום צוואה הינו צו שבו משתמשים כאשר אדם הולך לעולמו ומשאיר אחריו צוואה שצריך לממש. מדובר במסמך המאפשר להוציא אל הפועל את צוואתו של
אין זה סוד שכתיבת צוואה בהליך הגירושין זו לא משימה קלה או נוחה לביצוע, אך כזו שחשוב מאוד לבצע אותה. הסיבה לכך היא שעל פי
על פי סעיף 20 לחוק הירושה דרושים שני עדי קיום לצוואה בזמן החתימה עליה, על מנת שמסמך הצוואה ייחשב כמסמך בעל תוקף חוקי מחייב. חשוב
לא מעט אנשים ממהרים לערוך מסמך צוואה חדש לקראת הליכי הגירושין שלהם או תוך כדי ניהול תביעת גירושין, ובעקבות פיזור הדעת שבו הם נתונים במסגרת
כשאדם ניגש להליכי גירושין וקיים מסמך צוואה שנכתב לפני שהגירושין היו על הפרק, במרבית המקרים אותה צוואה הופכת לא רלוונטית במצב העניינים החדש. זאת מאחר
פניה לעורך דין צוואות בגירושין היא צעד חיוני מאוד לכל אחד מהצדדים בהליך. זאת משום שהפרידה העתידית מן הבעל או האישה מובילה מטבע הדברים לשינויים