משמורת משותפת

משמורת משותפת הידועה כיום גם במינוח: "אחריות הורית משותפת" היא הסכם שמאפשר לזוגות שמתגרשים להמשיך וליטול חלק פעיל וחשוב בשגרת חייהם של ילדיהם המשותפים. בהסדר המשמורת המשותפת, גם ההוצאות הכרוכות בגידול הילדים מתחלקות בין בני הזוג הגרושים באופן שוויוני למדי, כשכל אחד מהצדדים נדרש לתרום את החלק שלו לתקציב המשותף לגידול הילדים, בהתאם ליכולתו הכלכלית.

מאליו מובן, שאת ההכרעה הסופית בעניין מתן המשמורת המשותפת, הגורם שיקבל הינו בית המשפט המטפל בתביעת הגירושין של הזוג. לכן זוגות מתגרשים שמעוניינים להבטיח כי בית המשפט יאשר את בקשתם לקבלת משמורת משותפת, מוטב שיסתייעו בשירותיו של עורך דין גירושין מוסמך.

מהו הסכם משמורת ומה משמעותו?

הסכם משמורת היא מינוח משפטי, המתייחס להסדרת היחסים בין הורים לילדיהם במישור המשפטי, בהיבטים של אחריות לגידול הילדים, קבלת החלטות הנוגעות להם, ומתן מענה לצרכיהם, הן במישור הפיזי והן בהיבטים רגשיים. ברמה המעשית, משמורת היא ההחלטה המתקבלת בנוגע למקום המגורים ולסידורי הלינה העתידיים של הילדים, במסגרת הליך הגירושין.

תביעת משמורת ניתנת להגשה על ידי מי מההורים, או מטעמו של כל אדם אחר שקרוב לילד. תביעת המשמורת היא למעשה בקשה לגידול הילדים המוגשת לבית הדין המטפל בתביעת הגירושין של הזוג, כאשר הכרעת בית המשפט בעניינה קובע למי תוענק חזקה על הילדים המשותפים שטרם מלאו להם 18.

 

אילו סוגים של משמורת קיימים בישראל?

במדינת ישראל קיימים 2 סוגים עיקריים של משמורת, שבמסגרת תביעת הגירושין נדרשים הורי הילדים לבחור ביניהם:

 

משמורת בלעדית

זהו מצב שבו אחד ההורים מקבל חזקה מלאה בילדים, ואת היכולת לשכן ולהלין אותם דרך קבע בביתו, כאשר להורה השני עשויה להינתן הזכות לבקר את הילדים במועדים שנקבעו בתיאום מראש (במסגרת הסדרי הראייה).

 

משמורת משותפת

זהו תרחיש שבו שני ההורים מעוניינים לחלוק ביניהם את האחריות לגידול הילדים המשותפים, באופן שוויוני, או קרוב לכך. בסוג משמורת זה נדרשים ההורים להישאר בקשר רציף יחסית ובאותה סביבה גיאוגרפית, וזאת על מנת שיוכלו לנהל את כל הנושאים הלוגיסטיים הקשורים בילדים באופן שייטיב עימם עד כמה שמתאפשר.

משמורת משותפת
משמורת משותפת

מתי ניתן לבקש לקבל משמורת משותפת על הילדים?

באופן עקרוני, לכל אחד מההורים ישנה הזכות לבקש לקבלת חזקה על הילדים במסגרת הסדר משמורת משותפת. הסייג היחיד לעניין זה הינו "חזקת הגיל הרך". חזקת הגיל הרך פירושה שילדים שטרם מלאו להם 6 שנים, ישארו במרבית המקרים בחזקת אימם בעוד שאביהם ידרש לשלם בעבורם דמי מזונות ילדים.

אולם מעבר לכך, בקשה למשמורת משותפת היא בקשה לגיטימית לחלוטין. יחד עם זאת, יש להבין שבית המשפט בוחן כל מקרה ומקרה לגופם. במקרים שבהם עולה חשד לכך שבקשת המשמורת המשותפת נגועה בשיקולים אינטרסנטיים, שאינם קשורים בטובת הילדים, בית המשפט לענייני משפחה עשוי לבחור שלא לאשרה.

 

מה ההבדל בין משמורת משותפת למשמורת מלאה עם הסדרי ראייה?

משמורת משותפת כשמה כן היא – הסדר משמורת שואף לחלק את האחריות לגידול הילדים והחזקתם בין שני ההורים באופן שוויוני או כמעט שוויוני. במקרים רבים מערכת המשפט רואה במשמורת מסוג זה פתרון אידיאלי שמבטיח בסבירות גבוהה את טובת הילדים בגירושים. במשמורת משותפת לשני ההורים ניתנת ההזדמנות להישאר נוכחים בחיי הילדים באופן משמעותי.

לעומת זאת במקרים שבהם אין אפשרות להגיע להסכם משמורת משותפת, נהוג שאחד ההורים, מקבל אחריות בלעדית להחזקת הילדים וגידולם בשוטף, בעוד שההורה השני מקבל אפשרות לשהות עם ילדיו באופן זמני, על פי מועדים שיוסדרו מראש.

זהו המקרה של "הסדרי ראייה" הניתנים כאשר אחד ההורים זוכה למשמורת בלעדית על הילדים (לרוב האם). במקרה של משמורת בלעדית כאמור לעיל, לרוב הילדים נותרים לחיות במחיצת אימם המשמורנית, בעוד שאחת לשבוע או פעמיים בשבוע, מתאפשר להם לראות את אביהם ואחת לשבועיים (או בתדירות שונה) בסופי השבוע, הם לנים אצלו.

 

היתרון של הסכם משמורת משותפת על פני משמורת מלאה

היתרון הבולט במשמורת משותפת על פני משמורת מלאה, טמון בעובדה שבמשמורת מלאה ההורה שאיננו משמורן לא מהווה שותף מלא בחיי ילדיו. אף שבפועל הסדרי ראייה כן מאפשרים להורה שאינו משמורן לבלות זמן מסוים במחיצת ילדיו, בכל זאת מדובר על זמן מצומצם יחסית שאין בו בכדי לפצות על שאר השעות שהוא לא נמצא במחיצתם.

 

מה זו משמורת מחולקת ובמה היא שונה ממשמורת משותפת?

משמורת מחולקת או משמורת מפוצלת, היא הסדר שאינו שונה בעצם מהותו מההסדר של משמורת משותפת. גם פה מדובר בפתרון אשר מיועד לאפשר חלוקה של נטל גידול הילדים באופן שוויוני והוגן בין 2 ההורים, כאשר השאיפה היא בעצם למקסם את טובת הילדים בגירושין.

ההבדל הוא בעיקר בסמנטיקה, כשבהסכם המשמורת המחולקת, משתמע כי ההורים מכירים בזאת שהוגדרה לכל אחד מהם מסגרת זמני שהות קבועה מראש, בה הילדים צפויים לשהות תחת אחריותו של הורה ספציפי, וששינוי המסגרת הזו בידי מי מהצדדים, מחייב פניה לערכאות.

בנוסף, במשמורת המחולקת נקבע באופן עקרוני שהורים גרושים שאינם ביחסים תקינים, חייבים להשאיר ערוץ פתוח לתקשורת לטובת תיאומים הנוגעים לטיפול בילדיהם, ולא מעבר לכך.

 

מהם התנאים לקבלת משמורת משותפת על הילדים?

ישנם מספר תנאי יסוד לכך שמשמורת משותפת תוכל להתנהל באופן אפקטיבי, והם כדלקמן:

  1. ההורים נדרשים לקיים תקשורת חיובית ומכבדת האחד עם השני כדי שיוכלו להגיע להחלטות הנוגעות לילדים באופן יעיל ותוך התחשבות בטובת הילדים.
  2. שני ההורים נדרשים להימנע מהסתת ילדיהם נגד ההורה האחר.
  3. ההורים מבינים שניהם את החשיבות של שיתוף הפעולה ביניהם ואת הצורך בשימור הקשר של הילדים עם ההורה השני, על כל המשתמע.
  4. שני ההורים נדרשים להמשיך ולגור האחד בקרבת השנייה.
  5. הילדים נדרשים להסכים למעבר בין בתי הוריהם באופן תדיר.

 

על חשיבות הפנייה לייעוץ משפטי בהגשת בקשה למשמורת משותפת

במרבית המקרים, כששני ההורים חפצים במשמורת משותפת על הילדים, בתי הדין בישראל נוטים לאשר זאת. יחד עם זאת, לא בכל מקרה ההורים מצליחים להסכים על סוג המשמורת בהליך הגירושין, כך שלעיתים אין מנוס אלא להגיש תביעת משמורת בתיווכו של עו"ד גירושין או להסתייע בעורך דין כזה במסגרת הליכי הגישור.

 

המידע המוצג במאמר זה אינו בחזקת תוכן משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום פנים ואופן. כל הפרטים שהובאו במסגרת זו מובאים להשכלה כללית בלבד ואינם בגדר תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושין. היה ודרושה הכוונה משפטית בנושאי גירושין או סכסוכי משפחה, מומלץ לפנות ללא דיחוי להתייעצות אישית עם עו"ד  המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושין.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

העברת משמורת מאב לאם

אם בעבר, במרבית המקרים, מי שהייתה מקבלת אוטומטית משמורת בלעדית על הילדים בגירושין, הייתה אמם של הילדים, הרי שכיום במקרים לא מעטים ההורה בעל המשמורת

משמורת קטינה המתגוררת דרך קבע בחו"ל

במרוצת השנים, הגיעו לבתי המשפט בישראל כמה וכמה מקרים בהם נדונה השאלה: האם מערכת המשפט במדינת ישראל היא בעלת סמכות להכריע בסכסוכי משמורת הנוגעים לקטינים

משמורת של זוגות חד מיניים

כל הליך גירושין של זוג שיש לו ילדים משותפים, מעלה באופן אוטומטי את סוגיית המשמורת. ישנם מקרים שבהם בני הזוג מצליחים להגיע להסכמה משותפת בנושא

משמורת משותפת ללא תקשורת בין ההורים

כשזוגות בישראל עומדים לקראת הליך גירושין, כאשר ברקע ישנו סכסוך חמורה ביניהם, עולה לעתים מזומנות התהייה: האם ניתן יהיה להגיע להסכם משמורת משותפת ללא תקשורת