הסדרי ראייה, או בשמם הנוסף – חלוקת זמני שהות, הם בין הנושאים המורכבים ביותר שזוגות נדרשים לטפל בהם במסגרת החתימה על הסכם גירושין. במאמר זה נדון באפשרות של חלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת, במתכונות המקובלות לחלוקה של זמני השהות של הילדים אצל כל אחד מההורים, והאופן בו פתרון זה משפיע על נושא תשלום דמי המזונות בגין הילדים.
מה הקשר בין חלוקת זמני שהות לבין קביעת משמורת?
כשזוגות במדינת ישראל פונים להליכי גירושין, ואחד ההורים (האם, במרבית המקרים) מקבל משמורת בלעדית על הילדים המשותפים, נהוג לאפשר להורה השני לפגוש את ילדיו ולהלין אותם אצלו בחלק מוגדר מימות השבוע, במסגרת הסדרי ראייה. "זמני שהות" זה בסך הכל המונח העדכני יותר שמתייחס לאותו הפתרון, ופירושו חלוקה של זמני השהייה שמוקצבים לילדים עם כל הורה.
באיזה אופן חלוקת זמני השהות פועלת לטובת הילד?
בין העקרונות המנחים את פסיקתה של מערכת המשפט במדינת ישראל בתביעות משמורת, ישנו עקרון טובת הילד. כאשר זוגות בישראל מתחילים הליך גירושין שבהם מעורבים ילדים משותפים, חשוב לאפשר להורים להגיע להסכמה בנושאים מרכזיים הנוגעים לילדים, על מנת ששניהם יוכלו להישאר פעילים בחיי ילדיהם.
במצב שבו לאם יש משמורת מלאה על ילדים, חלוקת זמני השהייה בינה לבין האב, היא למעשה הדרך לאפשר לילדים לשמור על קשר שוטף ותקין עם אביהם. פתרון זה נועד לחסוך מן הילדים את הפגיעה שנתק עם אחד מההורים עלול לגרום לה. שמירה על קשר רציף עם שני ההורים היא חיונית מאין כמוה לשימור הביטחון של הילד, הבריאות הפיזית והנפשית שלו, תפקודו התקין ותחושת האמון שלו בהוריו.
איך מתבצעת חלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת?
הורים שנתונים בהליכי גירושין, יכולים להחליט ביניהם על הסדר של חלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת בבית משפט. במקרה זה, שני הצדדים נדרשים למאמץ משותף כדי שהסידור הנ"ל יצלח. חלוקה של זמני השהות כחלופה לקביעת משמורת בבית משפט, מתבצעת על ידי חתימה על הסכם גירושין בשיתוף פעולה והבאתו בפני בית המשפט לטובת אישור ותיקוף שלו בלבד.
מה נדרש כדי שחלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת תצליח?
שיתוף פעולה מלא בין הההורים לעניין חלוקת זמני השהייה והלינה של הילדים בביתו של כל הורה, מחייב כל הורה להקפיד על חלוקת המזנים שקבעה ולכבד את לוחות הזמנים שהוחלט עליהם, מתוך מודעות לכך שההסדר נועד לשרת את טובת הילדים.
היתרון בחלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת בהסכמה בין ההורים
ברוב המקרים, חלוקת זמני שהות בשיתוף פעולה בין ההורים, במקום הגשת תביעת משמורת לבית המשפט, מהווה פתרון טוב יותר הן עבור ההורים והן עבור הילדים בגירושין. זאת מאחר ולתביעות משמורת יש נטייה להתארך, להסתבך ולהפוך להליך משפטי מייגע ויקר (הן מבחינת עלויות והן מבחינת זמנים) עבור כל המעורבים.
כל זאת כאשר הילדים נתונים בתווך לכל אורך המאבק המשפטי בין ההורים, ונדרשים להתמודד עם אי ודאות לגבי המשך חייהם למשך תקופה ארוכה יותר.
איך חלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת תשפיע על תשלום המזונות?
חלוקת זמני השהות במקום קביעת משמורת בהליך משפטי, משפיעה על שיעור דמי המזונות, שהאב ידרש לשלם עבור ילדיו. עקרון השוויון בנטל קובע כי בגין ילדים בני 6 ומעלה, גם האב וגם האם מצופים לחלוק ביניהם בנטל תשלום המזונות. זאת בכפוף לחלוקת זמני השהות של הילדים המשותפים במחיצת כל אחד מן ההורים, ובהתאם ליחס בין הכנסותיו של האב והכנסותיה של האם.
למעשה, נכון להיום, מקובל לקבוע את סכום המזונות באחוזים בהתאם לחלק היחסי של זמני השהות שמבלים הילדים עם כל הורה.
סעיפים הנוגעים לחלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת בהסכמי גירושין
עם הנושאים הנוגעים לחלוקת זמני שהות, המטופלים במסגרת הסכמי גירושין, ניתן למנות: מועדי השהות של הילדים במחיצתו של כל אחד מן ההורים בימי חול, חלוקת זמני השהייה של הילדים בביתו של כל אחד מן ההורים בחגים, במועדים ובחופשות – בתצורה של רוטציה כל שנה, התייחסות לאפשרות של מעבר של אחד ההורים למגורים במקום אחר, וחלוקה של זמני השהות במקרה בו אחד מן ההורים טס למדינה זרה.
יש להזכיר שבחתימה על הסכם הגירושין, ישנו מקום לדייק בפרטים ולפרט עד כמה שניתן, בכדי לצמצם את הסיכויים להיווצרותן של אי הבנות בין הוורים או מחלוקות מיותרות שעלולות להתגלע בעקבותיהן בהמשך.
הדרכים האפשריות לחלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת
חלוקת זמני שהות במקום קביעת משמורת, ניתנת למימוש באחת משתי דרכים עיקריות:
חלוקה סטנדרטית של זמני השהות | במתכונת זו של הסדרי ראייה נכללים לרוב שני מפגשים של האב עם ילדיו בימי חול – החל משעות אחר הצהריים ועד לשעות הערב, לא כולל לינה. כמו כן, אחת לשבועיים, לנים הילדים בביתו של אביהם, מיום שישי בערב. החלוקה הזו נהוגה לרוב כשמדובר על פעוטות מתחת לגיל שלוש. |
חלוקה מורחבת של זמני השהות | כאשר מדובר על ילדים גדולים יותר, הסדרי הראייה מאפשרים בדרך כלל לילדים גם ללון בביתו של אביהם אף במפגשים הנערכים בימי החול של אמצע השבוע. בנוסף, חלוקת זמני השהות המורחבת מאפשרת אף את הרחבתם של זמני השהיה עד לחלוקה כמעט שוויונית בין שני ההורים, שמזכירה את זו שקיימת בהסכם משמורת משותפת. |
המידע המוצג במאמר זה אינו בחזקת תוכן משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום פנים ואופן. כל הפרטים שהובאו במסגרת זו מובאים להשכלה כללית בלבד ואינם בגדר תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושין. היה ודרושה הכוונה משפטית בנושאי גירושין או סכסוכי משפחה, מומלץ לפנות ללא דיחוי להתייעצות אישית עם עו"ד המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושין.