מדוע משמורת משותפת עדיפה לילדים?

משמורת משותפת או בשמה החלופי: "אחריות הורית משותפת", הינה הסדר שבאמצעותו הורים שמתגרשים יכולים להמשיך לקחת חלק אקטיבי בחיי ילדיהם. הסדר משמורת משותפת, מאפשר גם חלוקה שוויונית יותר בנטל הכלכלי הכרוך בגידול הילדים, כאשר כל הורה תורם את חלקו לתקציב המשותף שמוקצה להחזקת הילדים וגידולם, על פי היכולת הכלכלית שלו.

ישנם היבטים רבים שבהם משמורת משותפת עדיפה לילדים, ובהם נדון בהרחבה במסגרת סקירה זו.

מה חשוב לדעת על תביעות משמורת והסכמי משמורת?

בהליכי גירושין רבים, מתקשים בני הזוג המתגרשים להגיע להחלטה משותפת לגבי המשך הטיפול בילדים המשותפים לאחר פירוק התא המשפחתי. במקרים אלו, עשויים אחד הצדדים או שניהם, להגיש לערכאה המשפטית הדנה בתיק הגירושין שלהם, תביעת משמורת, שהיא למעשה דרישה לקבלת חזקה בלעדית לגידול הילדים הקטינים.

סופה של כל תביעת גירושין הוא בחתימה על הסכם משמורת. זהו מונח משפטי שמתייחס להסדרה של היחסים בין אמהות, אבות וילדיהם המשותפים בגירושין. הסכמי המשמורת מתייחסים להיבטים השונים הנוגעים לגידול הילדים, לקבלת ההחלטות הנוגעות להם, ולמתן מענה מלא לצרכי הילדים – בפן הבריאותי והנפשי כאחד.

מבחינה מעשית, נושא משמורת משפיע גם על מקום המגורים וסידורי הלינה של הילדים לאחר הגירושין. אף שסכסוכי גירושין רבים מובילים להגשת בקשה למשמורת בלעדית על הילדים, מצד אחד ההורים, בפועל – הפתרון שמשרת את טובת הילדים באופן אופטימלי הוא ברוב המקרים דווקא משמורת משותפת.

 

הסיבות שבעטיין משמורת משותפת עדיפה לילדים

ישנן מספר סיבות בולטות לכך שהסכם משמורת משותפת עדיף עבור הילדים על פני הפתרון של משמורת בלעדית שניתנת לאחד ההורים בלבד (לאמם של הילדים, על פי רוב). ראשית, להבדיל ממשמורת מלאה, שבה אחד ההורים (לרוב האב) שאינו משמורן, אינו מהווה שותף פעיל בחייהם של ילדיו, במשמורת משותפת הילדים זוכים לבלות זמן שווה או דומה במחיצת אימם ואביהם.

בנוסף, לכך במשמורת משותפת, האחריות להחזקת הילדים נחלקת בין שני ההורים. תצורה זו של גידול הילדים מאפשרת לשני ההורים להיות בעלי משקל שווה בחיי הילדים. ממחקרים שנערכו בהקשר זה, עולה כי כאשר שני ההורים מעורבים בחיי הילדים במידה שווה או דומה, לילדים ישנן תעצומות הנפש שמאפשרות להם לצלוח את גירושי הוריהם בקלות רבה יותר.

הדבר תורם גם להתפתחותם התקינה של הילדים בטווח הרחוק, במישור הפסיכולוגי, הבריאותי, הלימודי והחברתי.

מדוע משמורת משותפת עדיפה לילדים
מדוע משמורת משותפת עדיפה לילדים

איזו תשתית נדרשת כדי שהילדים יוכלו ליהנות מכל היתרונות של משמורת משותפת?

על מנת שהילדים של זוג שמתגרש יוכלו להפיק תועלת מכלל היתרונות שמציע הסדר משמורת משותפת, נדרש שיתוף פעולה מסוים בין ההורים. בראש ובראשונה, הדבר מחייב את ההורים לשמור על יחסים תקינים ומכבדים ביניהם, כך שתהיה להם אפשרות לתקשר זה עם זו במטרה להחליט החלטות משותפות הנוגעות לילדים.

יחסים תקינים בין ההורים, הם לא רק תנאי חשוב לקיומה של משמורת משותפת, אלא גם מונעים נסיונות הסתה של הילדים כנגד אחד ההורים, שעלולים לגרום לנתק בין הילדים לבין אחד מהוריהם ולנזקים ארוכי טווח לכל המעורבים. בנוסף, כדי שהילדים יוכלו להנות מכל היתרונות שמציעה המשמורת המשותפת, ההורים חייבים לגור האחד בקרבת השני, כך שהילדים לא ידרשו להיטלטל מרחקים ארוכים בשגרה.

 

משמורת משותפת מאפשרת להורים להתרכז בטובת הילדים

היכולת לקיים כיום תקשורת איכותית בין בני זוג גרושים היא קלה יותר. ישנה הבנה כי גירושין הם אינם סוף העולם כפי שנתפס פעם. לא חייבים לריב כדי לסיים את הנישואים, ויש מקרים של אי התאמה. אמנם היד קלה יותר על ההדק והרבה זוגות מתגרשים, אך יש גם הרבה פחות מקרים של אנשים שהתחתנו, ונשארו נשואים כי "לא נעים להתגרש". כך, אפשר להתרכז בדברים החשובים באמת, גם לאחר הגירושין, והם בעיקר טובת הילד והרווחה שלו.

 

משמורת משותפת עדיפה לילדים גם בהיבט של זמן איכות עם שני ההורים

גם מבחינת אלמנט הנוחות, המשמורת המשותפת היא בהחלט פתרון עדיף לילדים לעומת משמורת בלעדית של אחד מן ההורים בלבד. במשמורת משותפת ההתמודדות עם אירועים יוצאי דופן היא קלה יותר מבמקרה של הסדרי ראייה. ניתן לתכנן חופשות וחופשים, זמני שהות בחגים, נסיעות ואירועים יוצאי דופן, ולהתנהל בצורה יעילה יותר מול לוחות הזמנים של שני ההורים.

כאשר עושים זאת בצורה נכונה, הילדים אף מקבלים תשומת לב רבה יותר, וזמן איכות משמעותי יותר עם כל הורה.

 

בשורה התחתונה

גם בהליכי גירושין עשויים להיות לא מעט יתרונות מעשיים עבור הילדים, חרף הקשיים הרבים הגלומים בתהליך. היכולת של הורים גרושים למצוא את דרך המלך ולהשיג משמורת משותפת למען הילדים, היא חשובה מאוד. לעתים גיבוש הסדר משמורת משותפת לטובת הילדים, כרוך בתקופת הסתגלות מסוימת, בפשרות מצד שני ההורים ובלא מעט ויתורים, אולם בסופו של עניין, כולם יוצאים נשכרים מהנכונות להתכוונן בהיבט זה.

אין הורה שאינו שואף לראות את ילדיו גדלים בסביבה תומכת  והופכים לבני אדם בוגרים, בריאים ומשגשגים. לכן גם אם הגעתם למצב שבו החלטתם על פירוק התא המשפחתי בתצורתו הקודמת, בעזרת הסדר משמורת משותפת ילדיכם עדיין יוכלו לקבל את כל הדברים שהם זקוקים להם, אם תשכילו לשתף פעולה ביניכם באמצעות הסכם משמורת משותפת והרבה רצון טוב.

 

המידע המוצג במאמר זה אינו בחזקת תוכן משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום פנים ואופן. כל הפרטים שהובאו במסגרת זו מובאים להשכלה כללית בלבד ואינם בגדר תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושין. היה ודרושה הכוונה משפטית בנושאי גירושין או סכסוכי משפחה, מומלץ לפנות ללא דיחוי להתייעצות אישית עם עו"ד המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושין.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

העברת משמורת מאב לאם

אם בעבר, במרבית המקרים, מי שהייתה מקבלת אוטומטית משמורת בלעדית על הילדים בגירושין, הייתה אמם של הילדים, הרי שכיום במקרים לא מעטים ההורה בעל המשמורת

משמורת קטינה המתגוררת דרך קבע בחו"ל

במרוצת השנים, הגיעו לבתי המשפט בישראל כמה וכמה מקרים בהם נדונה השאלה: האם מערכת המשפט במדינת ישראל היא בעלת סמכות להכריע בסכסוכי משמורת הנוגעים לקטינים

משמורת של זוגות חד מיניים

כל הליך גירושין של זוג שיש לו ילדים משותפים, מעלה באופן אוטומטי את סוגיית המשמורת. ישנם מקרים שבהם בני הזוג מצליחים להגיע להסכמה משותפת בנושא

משמורת משותפת ללא תקשורת בין ההורים

כשזוגות בישראל עומדים לקראת הליך גירושין, כאשר ברקע ישנו סכסוך חמורה ביניהם, עולה לעתים מזומנות התהייה: האם ניתן יהיה להגיע להסכם משמורת משותפת ללא תקשורת