לאחרונה התקבל פסק דין בתביעת משמורת שהוגשה לבית המשפט לענייני משפחה, בו נקבע כי גם במקרה שבו אין הסכם משמורת משותפת בין הורים גרושים, מן הראוי להתחשב בזמני השהות של הילדים עם כל הורה, לעניין קצבת סכום דמי המזונות, שאותם מחויב ההורה שאיננו משמורן לשלם בגין ילדיו הקטינים.
עוד הוסיף וקבע פסק הדין המדובר שבחישוב של גובה המזונות, יש להביא בחשבון אף את גובה ההכנסה הפנויה אשר עומדת לרשותו של כל אחד מההורים ואת מידת המעורבות האקטיבית של כל הורה בגידולם של הילדים. עקב כך, חלה הפחתה בסכום דמי המזונות שאביהם של הילדים נאלץ לשלם עבורם כאשר לאם יש מעמד בלעדי של הורה משמורן.
בסקירה זו נדון בפסיקה תקדימית זו ובאופן בו היא השפיעה על הפסיקה המקובלת בנוגע למשמורת ולתשלום דמי מזונות ילדים.
איך התבצעה קציבת מזונות ילדים טרום יישום הלכה שנקבעה בנוגע למשמורת?
זמני השהייה של הילדים בחזקתו של כל אחד מהוריהם, היו מאז ומעולם מקור למחלוקות בין הורים גרושים לילדים קטינים. בדרך כלל, כל הורה שואף לשהות פרק זמן ארוך ככל הניתן במחיצת ילדיו. למרות זאת, עד לפני תקופה לא ארוכה, לזמני השהות של ההורים במחיצת ילדיהם לאחר הגירושין, לא הייתה השפעה של ממש על היקף תשלומי המזונות שנקצבו להורה שאיננו משמורן.
סכום המזונות שנדרש ההורה שאינו משמורן (לרוב האב) להורה המשמורן בגין החזקת הילדים הקטינים, נקבע בפועל על ידי בית המשפט שקבע את הסדר המשמורת. באופן זה, אותו הורה שקיבל משמורת בלעדית זכאי היה לתשלום מלא של דמי מזונות, גם במצב בו הלכה למעשה הילדים לנו בביתו של ההורה שאינו משמורן בחלק משמעותי מהזמן.
לצורך העניין, לפני שההלכה החדשה בנוגע למשמורת הפכה מקובלת, כאשר נקצבו תשלומי מזונות ילדים בסכום של 4,000 ש"ח, סכום זה היה משולם על ידי ההורה בעל הסדרי הראייה להורה המשמורן, מבלי שההוצאות של ההורה עם הסדרי הראייה בגין הטיפול בילדים, קוזזו מתשלום המזונות.
המצב הוביל לכך שאבות גרושים רבים נאלצו לשאת בהוצאות כפולות בגין גידול ילדיהם, בעוד שהאם המשמורנית, נהנתה מתשלום של מזונות ילדים גם עבור הימים שבהם הילדים לא שהו כלל במחיצתה.
יישום הלכה שנקבעה בנוגע למשמורת – כיצד הוא משפיע על דמי המזונות?
ההלכה החדשה שנקבעה בנוגע למשמורת קושרת בין פרק הזמן בו שוהים הילדים בחזקתו של כל אחד מהוריהם ובין שיעור דמי המזונות שההורה בעל הסדרי הראייה נדרש להעביר להורה המשמורן. בהלכה זו למעשה אין עוד התייחסות להסדר המשמורת שנקבע בהקשר של קביעת סכום המזונות, אלא קיזוז של התשלומים בגין הימים שבהם הילדים שהו בחזקת בעל הסדרי הראייה, מסכום המזונות הכולל.
אי לכך, במידה והילדים שהו עם אביהם במשך עשרה ימים מתוך כלל הימים בחודש נתון, מסכום המזונות שהאב יידרש לשלם לאם המשמורנית, יופחת שליש.
מי יוצא נשכר מיישום הלכה שנקבעה בנוגע למשמורת?
מי שיוצאים נשכרים מיישום ההלכה שנקבע בנוגע למשמורת, הם בעיקר אבות גרושים, שהוצאותיהם סביב גידול ילדיהם, היו עד לא מזמן כפולות. הכפילות הנ"ל נגזרה מכך שהורים בעלי הסדרי ראייה נדרשו גם לכסות את העלויות הכרוכות בהלנת הילדים בביתם, כחלק מהסדרי השהות שנקבעו, וגם לכסות במלואם את תשלומי המזונות, כאילו היו הילדים אצל גרושתם במהלך כל החודש.
אילו סוגים של הוצאות הקשורות בגידול הילדים רלוונטיים ליישום הלכה שנקבעה בנוגע למשמורת?
ההלכה החדשה שנקבעה נוגעת אך ורק לחלוקה של זמני השהות וההוצאות הנגזרות מהם. בכל יתר הפרמטרים לקביעת חלוקת ההוצאות בין ההורה המשמורן להורה בעל הסדרי הראייה, הרי שלא חלו שינויים של ממש. באופן זה, אם נקבע שכלל ההוצאות על חינוך הילדים יחולו רק על האב, קביעה זו תישאר תקפה גם במקרה זה. כך גם בנוגע להוצאות בסיסיות אחרות.
החלוקה המחודשת של ההוצאות רלוונטית רק לחלק בתשלום המזונות שמשולם ממילא בידי ההורים, כל הורה ביחס להכנסתו. אולם בסיכומו של דבר הלכה זו חוסכת לגברים גרושים שילדיהם שוהים בביתם חלק מן הזמן, סכומים של אלפי שקלים מדי שנה ואף יותר, כתלות בהכנסתם החודשית.
מה השוני בין הסדר משמורת משותפת ויישום הלכה שנקבעה בנוגע למשמורת?
יישום ההלכה שנקבעה בנוגע למשמורת הופך אפקטיבית את חלוקת זמני השהייה בין ההורים, למעין הסדר של משמורת משותפת. הדבר משפיע כפי שהסברנו בסקירה זו, על סכום דמי המזונות שהאב נדרש לשלם בגין ילדיו, גם כאשר לא קיים הסכם משמורת משותפת בין ההורים באופן רשמי. יחד עם זאת, עדיין קיים הבדל מהותי בין פתרון לזה לבין אחריות הורית משותפת כהגדרתה.
לסיכום
בהסכמי משמורת משותפת ישנה הקפדה יתרה על חלוקה שווה של זמני השהות של הילדים במחיצת כל אחד מהוריהם. כך שהילדים הקטינים שוהים חצי מהחודש אצל האם וחצי מן החודש אצל האב. הדבר נכון גם לחלוקת זמני השהייה בחגי ישראל מדי שנה. במסגר זו, עד הגיעם של הילדים לגיל 15, האב עודנו אחראי על פי חוק, על כיסוי כלל הוצאות החינוך של הילדים לצד יתר ההוצאות הבסיסיות בגינם.
זאת בעוד שיתר ההוצאות נחלקות כפי שהוסבר לעיל, באופן שוויוני בין שני ההורים. לאחר שלילדים מלאו 15 שנים, חלוקת ההוצאות בין ההורים הגרושים הינה שווה כאשר האב מעביר לאם דמי מזונות, אך ורק כשקיימים פערים של ממש בסך ההכנסות שלו לעומת גובה ההכנסות של האם.
המידע המוצג במאמר זה אינו בחזקת תוכן משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום פנים ואופן. כל הפרטים שהובאו במסגרת זו מובאים להשכלה כללית בלבד ואינם בגדר תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושין. היה ודרושה הכוונה משפטית בנושאי גירושין או סכסוכי משפחה, מומלץ לפנות ללא דיחוי להתייעצות אישית עם עו"ד המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושין.