גירושין אזרחיים

גירושין הינם בדרך כלל השלב שאף זוג נשוי טרי אינו רוצה לדבר ולחשוב עליו. כולנו רוצים להאמין שהנשואים שלנו יחזיקו עד המוות. אך, לצערנו הסטטיסטיקה מראה שהמצב אינו כזה ובממוצע אחד מתוך שלושה זוגות יתגרש. בישראל רוב הזוגות יתגרשו בטקס דתי, דרך הרבנות. אך, ישנו חלק לא קטן של זוגות שבוחר להתחיל את חיי הנישואים באופן אזרחי ויוכל גם להתגרש בצורה אזרחית.

מהם גירושין אזרחיים?

גירושין הינו הליך של פירוק ברית נישואים בין בני זוג. בישראל ההליך המוכר בגירושין הינו ההליך הדתי המתקיים במוסדות הרבנות ומפוקח על ידי הדיינים והרבנים והוא מיועד לכל זוג שלכל הפחות אחד מבני הזוג מוגדר כיהודי על פי ההלכה.

למי שאינו יהודי ובמקרים נוספים קיים הליך אזרחי של פירקו ברית הנישואים בין בני זוג. הליך זה מתקיים בבית המשפט לענייני משפחה או דרך רשם הזוגיות.

 

סוגיות של דת ומדינה

נושא הנישואים והגירושין האזרחיים נמצא בשיח הציבורי מזה עשורים רבים והוא נמצא במרכז המחלוקת של הפרדת דת ומדינה. כיום המצב הקיים מגדיר את בחוק כי כל הסמכויות בתחום הנישואים וגירושין בישראל נמצאים בידיהם של הגופים הדתיים השונים ובעיקרם של הרבנות הראשית.

עם זאת, ישנה אפשרות לקיומם של נישואים אזרחיים, כמו רישום הנישואים ברשימה ארוכה של מדינות אחרות ולאחר מכן, רישום בישראל כזוג נשוי על בסיס תעודת הנישואים הזו.

 

למי מיועדים גירושין אזרחיים?

ראשית וכמובן מאליו, גירושין אזרחיים ניתנים למי שהתחתן בנישואים אזרחיים ואינו תקף למי שהתחתן דרך הרבנות. ישנם הבדלים בין האפשרויות לגירושין אזרחיים הקשורות למעמדות הדתיים של בני הזוג.

אך רשימת הזוגות אשר יכולים להתגרש באופן אזרחי כוללת בתוכה זוגות ששני בני הזוג הינם בני אותה דת והתחתנו בחו"ל בנישואים אזרחיים, זוגות מעורבים, זוגות חד מיניים וזוגות ששני בני הזוג מוגדרים כחסרי דת. בכל אחד מהמקרים הסיטואציה הינה שונה והתהליך הנדרש לצורך הגירושין האזרחים משתנה גם הוא.

גירושין אזרחיים
גירושין אזרחיים

למה על פי החוק זוגות יהודים צריכים להתגרש ברבנות?

החוק בישראל מעניק לרבנות סמכות עליונה על נושא הגירושין והסיבה הדתית לכך מגיעה מהחשש לממזרים (מי שנולד לאמא נשואה) ולנישואים פסולים (למשל כהן וגרושה). לכן, על פי החוק כל אדם יהודי (בין אם בן זוגו יהודי ובין אם לא) וזאת גם אם התחתן בנישואים אזרחיים נדרש להתגרש דרך הרבנות.

עם זאת, כיום ישנן מדינות שונות שמאפשרות למי שהתחתן בגבולותיהן לבצע גם את הליך הגירושין במסגרת ההליך האזרחי של אותה מדינה, ללא קשר למעמדו כאזרח במדינה.

 

מה קורה בדתות אחרות?

החוק מבחינת בני דתות אחרות דומים מאוד מקרה של זוגות יהודים. גם בדתות אחרות, בעיקר אם מדובר בזוג ששני בני הזוג הינם מאותה הדת עליהם לבצע את ההליכים הקשורים בנישואים ובגירושין דרך המוסד הדתי הרלוונטי. מבחינת החוק אם הזוג פונה לבית הדין למשפחה על השופטים להעביר בקשה לביתי הדין הרלוונטיים לדת של מבקשי הגירושין ולוודא האם נדרש הליך גירושין דתי או שניתן לבצע את ההליך באופן האזרחי.

 

מהם המוסדות הרלוונטיים לבני דתות אחרים?

  • מוסלמים – זוגות מוסלמים נדרשים לבצע את הליך הגירושין דרך בית הדין השרעי.
  • דרוזים – זוגות דרוזים נדרשים לפנות לבית הדין הדרוזי.
  • נוצרים – בני זוג נוצרים נדרשים לפנות לבית הדין הכנסייתיים.
  • בני דתות אחרות – דתות אחרות אינן מוגדרות על פי החוק בישראל ואין בישראל מוסדות רשמיים המטפלים בנושאים אלו ולכן חלים עליהם החוקים אשר חלים על חסרי דת.

 

זוגות מעורבים

זוג מעורב הינה ההגדרה לכל זוג ששני בני הזוג אינם בעלי אותה דת. מדובר הן על זוגות שכל אחד מבני הזוג הוא בעל דת שונה וכן על זוגות בהן אחד בני הזוג מוגדר כחסר דת. במקרה זה בני הזוג יכולים לפנות לבית המשפט לעניין משפחה, אך גם במקרה זה השופט נדרש לפנות למוסדות הדת הרלוונטיים ולקבל את החלטתם על ההליך.

 

חסרי דת

במקרה של מי שמוגדר כחסר דת או מי שמשתייך לדת שאינה מוכרת בחוק הישראלי (מי שאינו יהודי, נוצרי, דרוזי או מוסלמי). יכול לגשת ישירות לבית הדין למשפחה ולבצע את הליך הגירושין באופן אזרחי.

 

זוגות חד מיניים

מדינת ישראל, נכון לשנת 2021 אינה מכירה בנישואים חד מיניים. עם זאת זוגות חד מיניים שבוחרים להתחתן במדינה שמכירה בנישואיהם יכולים להירשם בישראל בתור זוג נשוי. לכן, לצורך ביצוע הליך הגירושין בני הזוג צריכים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה.

 

ידועים בציבור – פתרון מסוג אחר

זוגות רבים אינם מעוניינים לעבור דרך הרבנות או המוסד הדתי גם בשלב הגירושין, הפתרון שקיים לצורך כך ותופס תאוצה בשנים האחרונות הינו הגדרת הזוג בתור ידועים בציבור. מדובר בהגדרה חוקית לחלוטין המעניקה לזוג מעמד משפטי דמוי זוג נשוי. כיום, לזוגות המוגדרים כידועים בציבור ישנן זכויות כמעט זהות לאלו של זוגות נשואים. עם כי, זוגות ידועים בציבור אינם יכולים לשנות את הסטאטוס בתעודת הזהות לנשואים.

 

איך זוגות ידועים בציבור מבצעים את הליך הגירושין?

אצל זוגות ידועים בציבור המצב פשוט מאוד והם יכולים וצריכים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולביטוח לאומי ולהצהיר על פירוק חוזה הזוגיות.

 

מה הליך הגירושין האזרחי כולל בתוכו?

להליך הגירושין ישנם שני שלבים, השלב הראשון הינו השלב החוקי של פירוק התא המשפטי עם כלל ההשלכות על הזוג ועל ילדיהם.

מי שאינו צריך לעבור דרך מוסד דתי ולקבל את אישורו להליך הגירושין מבצע את כל המהלך דרך בית המשפט. במידה וכן נדרש אישור של בית הדין הדתי, ההחלטה על הגירושין תתבצע שם. אך, את השלב השני ניתן לבצע גם בבית המשפט.

השלב השני הינו שלב החלוקה, הן של הרכוש המשותף והן של המשמורת על הילדים של בני הזוג. זהו שלב שיכול להיות מהיר ומוסכם בקלות, אך גם יכול להיות ממושך וקשה. לצורך כך קיים בית המשפט ששם בראש סדר העדיפויות שלו את שלום הילדים והדאגה להם.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

גירושין בשיתוף פעולה

כל זוג שבוחר להפוך את הקשר שלו לרשמי ולמסד אותו, בוחר בדרך כלל להעלים עין ולא לחשוב על הרגע האפשרי של סיום הקשר. ואומנם הדבר

גירושין של בני זוג מאותו מין

הליך גירושין הוא אף פעם לא תהליך פשוט וקל, בדרך כלל הוא מלווה בפרידה קשה ולעיתים אף בסכסוך שנגמר בבית משפט. כשמדובר על בני זוג

גירושין בין בני זוג חסרי דת

בישראל החוק מגדיר כי תחום הנישואים וכתוצאה מכך גם הגירושים נמצא תחת הדין הדתי. המשמעות היא שכל אדם אשר מוגדר בעל דת מוכרת בישראל מחויב

גירושין בהסכמה

אם נעשה סקר בקרב כל הזוגות שמתחתנים, כנראה שהרוב המוחץ מאוד יאמין שהקשר שלהם יחזיק לנצח. זהו בעצם הבסיס של ההחלטה למסד את הקשר ולהפוך

גירושין לבעלי עסקים

מורכבותם של הליכי גירושין באופן כללי, אינה מוטלת בספק. אולם היא עולה מדרגה כשמדובר על גירושין לבעלי עסקים. במרבית המקרים, אנשים שמנהלים עסק עצמאי נדרשים

גירושין לעצמאים

אנשים שמנהלים עסק עצמאי במדינת ישראל, נדרשים להשקיע זמן ואנרגיה רבים בעסק העצמאי שהקימו. למותר לציין כי התמודדות עם הליך גירושין במקביל לכך, לעולם איננה