גירושין בין בני זוג חסרי דת

בישראל החוק מגדיר כי תחום הנישואים וכתוצאה מכך גם הגירושים נמצא תחת הדין הדתי. המשמעות היא שכל אדם אשר מוגדר בעל דת מוכרת בישראל מחויב להתחתן ולהתגרש דרך בית הדין הדתי הרלוונטי לדת שלו. אך, מה קורה במצב בו בני הזוג הם חסרי דת, כיצד מתנהל ההליך שלהם ומה עליהם לעשות לצורך התרת הקשר ביניהם?

בין דת ומדינה

אחת הסוגיות החמות במדינת ישראל הוא המאבק הבלתי נגמר בין סוגיות דת ומדינה וההפרדה שבין הממסד הדתי וחוקיו לבין חוקי המדינה הדמוקרטית. כחלק מכך, גם נושא ברית הנישואים נמצא במעמקי המחלוקת ויש אף שיגידו שהוא מהווה את אחד הנושאים העיקריים שבמחלוקת.

נכון לשנת 2021, חוקי מדינת ישראל מגדירים כי כל אדם נדרש להתחתן ולהתגרש בהתאם לדתו ובמוסד הדתי הרלוונטי. על כן, במקרים של זוגות מעורבים (מדתות שונות) או במקרים בהם אחד או שני בני הזוג מוגדרים בתור חסרי דת אין באפשרותם להתחתן בישראל דרך המוסד הדתי.

 

מי מוגדר כחסר דת?

ההגדרה של חסר דת בישראל כוללת בתוכה כל אדם שדתו אינו מוכרת בחוק הישראלי ולכן מדובר בעצם על הגדרה שמגיעה מן השלילה. העדות הדתיות המוכרות בישראל הינן: היהדות, אסלאם, עשר עדות נוצריות, העדה הדרוזית ובדת הבהאית. מלבד אלו, כל השתייכות אחרת מגדירה את האדם כחסר דת.

 

אפשרויות החתונה האזרחית בישראל

ברמת העיקרון כל אדם שדתו מוכרת במדינת ישראל אינו יכול להינשא במדינה מאופן אזרחי. על כן למרבית הזוגות אפשרות החתונה האזרחית היחידה מגיעה מחתונה בחו"ל או שינוי סטאטוס לידועים בציבור.

לעומת זאת, זוגות ששני בני הזוג הינם חסרי דת יכולים לבצע הליך של רישום נישואים אזרחי דרך בית המשפט לענייני משפחה ורשם הזוגיות. כמו כן, האפשרות של קיום טקס אזרחי בחו"ל אפשרי עבור זוגות אלו גם כן.

גירושין בין בני זוג חסרי דת
גירושין בין בני זוג חסרי דת

גירושין אזרחיים – כל מה שצריך לדעת

כפי שהאפשרות להינשא היא חלק מהסמכות של הגופים הדתיים בישראל, כך גם המצב בנוגע לשלב פירוק הזוגיות והגירושין. אם כי, במקרה של גירושין המצב מחמיר יותר ובמרבית המקרים זוגות שנשאו בחתונה אזרחית בחו"ל יידרשו לעבור הליך גירושין דתי בארץ, גם אם החוק בישראל לא מאפשר להם לקיים חתונה דתית (ללא קשר לדתם).

עם זאת, ישנן מדינות אשר מאפשרות לזוגות שאינם האזרחים שלה להתחתן ולהתגרש בתחומיה. כך שאם נישאתם במדינה שמאפשרת גם את הליך הגירושין תוכלו בקלות להגיש את הבקשה.
במקרה של זוגות ששני בני הזוג מוגדרים כחסרי דת, המצב פשוט יותר היות והאוטוריטה הדתית אינה חלה עליהם. על כן, זוגות כאלו יכולים לבצע הליך פירוק נישואים אזרחי לחלוטין, דרך בית המשפט לענייני משפחה או באמצעות רשם הזוגיות.

 

אז מהו ההליך בארץ?

ההליך הרשמי של גירושין אזרחיים נעשה באמצעות בית המשפט לענייני משפחה. לבית המשפט ישנה הסמכות לאשר את מחיקת רישום ברית הזוגיות של הזוג. בתחילת ההליך בית המשפט מוודא שאכן מדובר על זוג שהוא חסר דת. במידה ואחד או שני בני הזוג הם בעלי דת מוכרת בישראל בית המשפט יעביר את הדין ואת הסוגיות הקשורות בגירושין לבית הדין הדתי הרלוונטי.

במקרה שאכן שני בני הזוג הם חסרי דת ושניהם מאשרים את ביטול רישום הזוגיות ההליך הינו קל וקצר. פונים לרשם הזוגיות בצירוף טופס בקשת מחיקה וטפסים רלוונטיים נוספים. לאחר הגשת המסמכים, רשם הזוגיות קובע פגישה עם בני הזוג שבסופה, אם אכן מדובר על זוג שמסכים על סיום הקשר, רשם הזוגיות מתיר את ברית הזוגיות ומוחק את הרישום של בני הזוג מרשם הזוגיות.

 

מקרים נוספים בהם ניתן למחוק את הרישום בקלות

נוסף להסכמה של בני הזוג לסיום הקשר ישנן מספר סיבות נוספות המאפשרות לזוגות לפנות בקלות לרשם הזוגיות ולבטל את הרישום שלהם. הסיבה הראשונה הינה פטירה של אחד מבני הזוג. במקרה זה יש להגיש את תעודת הפטירה של בן הזוג שנפטר.

המקרה השני הינו נישואים, מקרים אלו תקפים לזוגות חסרי דת שנרשמו ברשם הזוגיות אך לא קיימו ברית נישואים אזרחית בחו"ל. ברית הנישואים יכולה להיות של בני הזוג אחד לשנייה (אם נישאו באופן אזרחי בחו"ל) או של אחד מבני הזוג לגורם שלישי. בכל מקרה, בהצגת תעודת נישואים ברית הזוגיות מבוטלת.

 

מה קורה אם אחד מבני הזוג מסרב להליך הגירושין?

ההחלטה על כניסת בני זוג לתוך ברית הזוגיות הינה החלטה המתבצעת באופן משותף ואינה יכולה להיות חד צדדית (בדרך כלל). לעומת זאת, ישנם מקרים לא מועטים בהם זוגות אינם מסכימים על הפרידה. כולנו בישראל מכירים את המקרים של הנשים העגונות שאינן מקבלות גט מהבעל וכך נותרות כלואות בזוגיות.

במקרה של זוגות שהם חסרי דת, לבני הזוג יש את אותה זכות להתנגד או לרצות את הפרידה. במקרה בו בני הזוג אינם מסכימים על הפרידה, יהיה עליהם לגשת לבית המשפט לענייני משפחה ולקבל את הכרעת השופט.

במקרים אלו לעיתים השופט עשוי לפסוק כי הזוג צריך לבצע הליך של גישור או טיפול לפני שהם פונים לפרידה או מנגד לפסוק להתרת ברית הזוגיות. לאחר קבלת פסק הדין והאישור לסיום ברית הנישואים הזוג יכול לפנות לרשם הזוגיות ולבטל את הרישום.

 

מתי חשוב לערב עורך דין?

הליך פרידה הוא הליך קשה לכל הצדדים ובעיקר כשישנם ילדים המעורבים בעניין. על כן, ולפני הכל חשוב מאוד לקיים הסכמים וחוזים ברורים אודות העתיד הכלכלי והאישי של הילדים ושל בני הזוג במקרה של פרידה. חשוב מאוד לחשוב על זה דווקא כשהזוגיות פורחת ונמצאת בשלבים הטובים ביותר.

עורך דין המתמחה בגירושין של זוגות חסרי דת יכול ללוות את בני הזוג יחד או כל אחד מהם בנפרד בהליך ובכל להנגיש את התהליך ולקצר את הבירוקרטיות הקיימות בו. נוסף לכך, אם בני הזוג אינם מסכימים על ביטול ברית הזוגיות חשוב מאוד לבצע את ההליך מול אנשי מקצוע וזאת כדי לשמור בראש ובראשונה על הזכויות ועל איכות חייהם של הילדים המשותפים.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

גירושין בשיתוף פעולה

כל זוג שבוחר להפוך את הקשר שלו לרשמי ולמסד אותו, בוחר בדרך כלל להעלים עין ולא לחשוב על הרגע האפשרי של סיום הקשר. ואומנם הדבר

גירושין של בני זוג מאותו מין

הליך גירושין הוא אף פעם לא תהליך פשוט וקל, בדרך כלל הוא מלווה בפרידה קשה ולעיתים אף בסכסוך שנגמר בבית משפט. כשמדובר על בני זוג

גירושין בהסכמה

אם נעשה סקר בקרב כל הזוגות שמתחתנים, כנראה שהרוב המוחץ מאוד יאמין שהקשר שלהם יחזיק לנצח. זהו בעצם הבסיס של ההחלטה למסד את הקשר ולהפוך

גירושין אזרחיים

גירושין הינם בדרך כלל השלב שאף זוג נשוי טרי אינו רוצה לדבר ולחשוב עליו. כולנו רוצים להאמין שהנשואים שלנו יחזיקו עד המוות. אך, לצערנו הסטטיסטיקה

גירושין לבעלי עסקים

מורכבותם של הליכי גירושין באופן כללי, אינה מוטלת בספק. אולם היא עולה מדרגה כשמדובר על גירושין לבעלי עסקים. במרבית המקרים, אנשים שמנהלים עסק עצמאי נדרשים

גירושין לעצמאים

אנשים שמנהלים עסק עצמאי במדינת ישראל, נדרשים להשקיע זמן ואנרגיה רבים בעסק העצמאי שהקימו. למותר לציין כי התמודדות עם הליך גירושין במקביל לכך, לעולם איננה