טענת מומים כעילה לגירושין

נישואין נחשבים כאקט של קדושה. עם זאת, יש מקרים שבהם בית הדין עלול להחליט שעל בני הזוג להתגרש בלי הליך שלום בית או הליך גישור. אחד המצבים הללו הוא טענת מומים כעילה לגירושין. מדובר בטענה של אחד מבני הזוג למום משמעותי אצל בן או בת הזוג, שלא הובאו לידיעתו לפני הנישואין. במצב כזה, עלולים הדיינים בבית הדין לראות את הנישואין כבטלים. במקרים שבהם מתעוררות מחלוקות משמעותיות, הדבר הנכון לעשות הוא לשכור את השירותים המקצועיים של עו"ד גירושין בהקדם האפשרי. באילו מצבים עשוי בית המשפט לחייב את בני הזוג להתגרש? מהי בדיוק טענת מומים ומי יכול לטעון אותה? מה קורה אם אחד מבני הזוג מסרב להתגרש למרות טענת מומים שנמצאה נכונה? כיצד יכול עורך דין איכותי לסייע בהשגת התוצאה הרצויה? בשורות להלן נדון באחד המצבים הפחות נעימים שבהם בית הדין מחייב גירושין גם בהעדר הסכמה של בן או בת הזוג.

מהי טענת מומים כעילה לגירושין ומי יכול לטעון אותה?

טענת מומים כעילה לגירושין היא טענה שאחד מבני הזוג מעלה, הנוגעת להיותו של בן הזוג בעל מום. זאת כאשר המום הזה לא הובא לידיעת בן או בת הזוג שלו. אף שההלכה היהודית רגישה מאד לנושא, ואף שהיא רואה גם בבעלי מום בני זוג ראויים שמצווה להשיא אותם, אותה ההלכה ממש שופטת לחומרה מי שהסתיר מבן או מבת הזוג שלו מום כלשהו.

גם מום שלכאורה איננו משמעותי, עלול להיות עילה מוצדקת לגירושין אם בן או בת הזוג לא ידעו עליו מראש. במקרה כזה, בן הזוג שהוא בעל המום יהיה מחויב לתת לבן או לבת הזוג שלו את האפשרות להיפרד. במקרים שבהם מתעוררות מחלוקות, חשוב ואפילו כדאי לפנות לשירותיו הטובים של עו"ד גירושין. עורך הדין ילמד את הנושא ויפעל לסיום חיי הנישואין במהירות ותוך גרימת מינימום עוגמת נפש לשני הצדדים.

 

מתי בית המשפט עשוי לחייב את בני הזוג להתגרש?

נישואין בין בני זוג, מעבר לקדושה שבהם, הם חוזה משפטי לכל דבר ועניין. שני בני הזוג חותמים על חוזה מחייב, שהמטרה שלו הינה הקמת משפחה חדשה. בחוזה, לכל אחד מהצדדים יש תפקידים מוגדרים. כאשר מי מהצדדים איננם ממלא את התפקידים שנועדו לו במלואם, יכול בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה לחייב אותו לסיים את הקשר הזוגי.

להלן מספר מקרים שבהם בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה לא יהסס לחייב קיומו של הליך גירושין:

התנהגות לא ראויה התנהגות לא ראויה כוללת שורה של מעשים או מחדלים, הן מצד הבעל והן מצד האישה. מצד הבעל, התנהגות לא ראויה יכולה להיות אלימות כלפי בת הזוג, חוסר רצון לעבוד ולפרנס ללא סיבה או סירוב לקיים יחסי אישות. האלימות יכולה להיות פיזית, מילולית או כלכלית – סירוב של הבעל לזון את אשתו ולהעניק לה את הדרוש לה למחייתה. מצד האישה, התנהגות כאמור יכולה להיות אי קיום יחסי אישות, אישה העוברת על דת משה או הגורמת לבעלה לעבור על חוקי הדת.
טענת מומים טענה של אחד מבני הזוג למום אצל בן הזוג השני, עשויה להיות גורם מכריע בהחלטת בית המשפט. בטענת המומים נדון בהמשך המאמר.
טענת מומים כעילה לגירושין
טענת מומים כעילה לגירושין

יש מקרים שבהם בית המשפט לא יכפה את דעתו וישאיר לבני הזוג את האפשרות לנסות להגיע לפשרה. מדובר במקרים שבהם אחד מבני הזוג מאס בחיי הנישואין, אבל אין לו עילה המצדיקה את סיום הקשר. במקרים כאלה, רק הסכמה בין בני הזוג יכולה לסיים את הקשר.

 

אילו מומים עשויים לחייב את בעל המום להתגרש?

כאמור, כל מום שלא הובא לידיעת בן או בת הזוג  לפני החופה, יכול להיות בעתיד עילה לגירושין. עם המומים הללו ניתן למנות מום פיזיולוגי שלא ניתן לראותו בעין כמו אין אונות, ריח גוף בלתי נסבל או מחלה מעוררת גועל כמו קשקשים או פצעים על העור שאין אפשרות להיפטר מהם. מום יכול להיות גם מום נפשי – דיכאונות, נטייה לאלימות, סכיזופרניה וכל בעיה נפשית אחרת.

זאת, גם אם ניתן למתן את ההשפעה שלה באמצעות תרופות. טענת מומים כעילה לגירושין היא בהחלט טענה רצינית ולגיטימית. זאת, משום שהסתרה של מום פירושה שהחוזה בין בני הזוג לא נחתם בתום לב, והעדר תום לב הוא בהחלט עילה לביטול הנישואין. כאמור, עו"ד גירושין יסייע ללקוח שלו לסיים את חיי הנישואין במהירות הרבה ביותר האפשרית מבחינתו.

 

"סבר וקיבל" והעדר אפשרות להפוך מום לעילה לגירושין

למרות האמור לעיל, טענת מומים כעילה לגירושין היא לגיטימית אך ורק אם המום הוסתר מבן או בת הזוג עד למועד החתונה. אם קיומו של המום נחשף, ואם למרות המום החליטו שני בני הזוג להינשא, כי אז ייחשב בן הזוג כמי ש"סבר וקיבל" – ידע על המום אבל קיבל אותו.

במקרה כזה, אותו בן זוג לא יוכל לעשות שימוש במום של בן או בת הזוג כעילה לגירושין. בהליך גירושין על רקע מום של בן או בת הזוג, עו"ד גירושין יפעל להפסקת הנישואין. לחילופין, אם הוא מייצג את בעל או בעלת המום, הוא יפעל להוכיח שבן הזוג ידע על המום אבל סבר וקיבל.

 

למה צריך עו"ד גירושין בהקשר לטענת מומים כעילה לגירושין?

לא אחת, עולה טענת מומים כעילה לגירושין בהליכי גירושין. בגל מקרה שבו עולה טענה כזאת, עו"ד גירושין ניצב בפני מורכבויות יוצאות דופן. עם זאת, התנהלות נכונה שלו עשויה להקל על בני הזוג ולהפוך את הליך הגירושין להרבה יותר פשוט והרבה פחות פוגעני. מנגד, העדר ייצוג של אחד מהצדדים עלול להותיר אותו עומד מול שוקת שבורה, אם וכאשר הצד השני יוכיח קיומה של טענת מומים.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

התנהגות שלא כדין כעילה לגירושין

אחד המצבים שפחות שומעים עליהם בדרך כלל, הוא בקשה מצד אחד מבני הזוג הנשואים, לפתוח בהליכי גירושין על רקע התנהגות שלא כדין כעילה לגירושין מבן

עבירה על דת משה כעילה לגירושין

במדינת ישראל היכולת להכשיר גירושין בין בני זוג ששניהם יהודים אשר פונים להליכי גירושין, עדיין נתונה בידי מערכת המשפט הרבנית לבדה. כאשר בני הזוג מתגרשים

עבירה על דת יהודית כעילה לגירושין

נישואין, כמו גירושין, עדיין נמצאים תחת חסותן של הערכאות המשפטיות הדתיות במדינת ישראל, למרות ולצד התמורות האזרחיות והחברתיות המתחוללות בהיבט זה של החיים ושל היחסים