הגופים המשפטיים האמונים על מתן היתר לביטול הסכם גירושין, אינם ממהרים לאשר את הביטול לאור המעמד המחייב של חוזה הגירושין וההליך הדרוש על מנת לאשרו. זאת בשונה מבקשות לעריכת שינויים הנוגעים להסדרי ראייה ותשלומי מזונות, אשר על פי רוב, נבחנים בנפרד. יחד עם זאת, ישנם מקרים חריגים אשר בהם ניתן לדרוש ביטול של הסכם הגירושין שבהם העתירה גם עשויה להתקבל, כפי שנפרט בשורות הבאות.
מהו הסכם גירושין ומהם יתרונותיו של הסכם כזה?
הסכם גירושין הוא חוזה שמידת הפופולריות שלו הולכת וגדלה בשנים האחרונות, זאת לאור הכדאיות בחלופה שהוא מציע. במקום לפנות לבית הדין למשפחה או הרבני על מנת לעבור הליך גירושין, בני הזוג מצמצמים את ההליך הבירוקרטי לכדי הסכם שנכתב ביניהם או באמצעות גישור, ואת ההסכם הזה מאשרים מול שופט של בית הדין, הרבני או לענייני משפחה.
בדרך זו אפשר לחסוך הרבה מאוד זמן וכסף, ואישור בית המשפט מקנה לחוזה משנה תוקף.
באילו נסיבות בקשה לביטול הסכם גירושין עשויה להתקבל?
בקשה לביטול הסכם גירושין עשויה להתקבל במקרים בהם העילה להגשתה הינה אחת מהבאות:
- הפרה יסודית של תנאי החוזה, כפי שמוסכם בחוזה או כפי שמופיע בחוק.
- היעדר מימוש החוזה באופן מתמשך – במקרים שבהם חוזה הגירושין אמנם נחתם, אבל הצדדים להסכם לא פעלו על מנת להוציאו אל הפועל.
- העדר תום לב, הטעייה וטעות – במקרים שבהם ניתן להוכיח כי החוזה נחתם בהטעייה של אחד הצדדים, בטעות מצד אחד הצדדים, או בהעדר תום לב, אזי הדבר עשוי לשמש כעילה לביטולו בהוראת בית משפט.
מי רשאי להגיש בקשה לביטול הסכם גירושין?
אדם גרוש, גבר או אישה, יכולים להגיש בקשה לביטול הסכם הגירושין עליו חתמו כדין, במספר מצומצם ומוגבל מאוד של מקרים ספציפיים, כאשר את הפנייה יש להגיש לאותה הסמכות המשפטית שחתמה על אישור ההסכם.
מדוע ביטול הסכם גירושין אינו עניין של מה בכך?
כמו בכל חוזה, גם על הסכם גירושין חל חוק החוזים ותאורטית גם האפשרות לביטול החוזה, כבכל חוזה אחר. יחד עם זאת, הסכם גירושין מקבל מעמד מיוחד, לאור ההליך שבו הוא נדרש לעמוד על פי חוק. על מנת להתקבל, חוזה הסכם גירושין עובר שלב ייחודי במסגרתו מתקבל אישור משפטי על ידי ערכאה משפטית שהחוזה מובן, מוסכם ומקובל על שני הצדדים, סעיפי החוזה ברורים והוא נחתם בשיקול דעת ובתום לב.
לאישור המשפטי של מעמד חוזה הסכם גירושין יש מעמד מיוחד שהופך אותו לחוזה חזק, שאמנם יכול לעמוד בפני ביטול, אך זה אינו עניין שכיח. כשם שאת חוזה הסכם הגירושין יש לאשר מול ערכאה משפטית אזרחית או רבנית, את ביטול החוזה יש לבצע אצל אותה הערכאה שאישרה את החוזה.
למי פונים לביטול הסכם גירושין ובמה התהליך כרוך?
בכל הנוגע לביטול הסכמי גירושין, אין חלופה לליווי משפטי מקצועי מעורך דין הבקיא בדיני משפחה ודיני חוזים. כמו בתהליך בניית ההסכם, כך גם בהליך ביטולו. החל מהחלק האופרטיבי של הגשת הבקשה והתנהלות נכונה מול הערכאה המשפטית הרלוונטית על מנת למקסם את סיכויי ההצלחה, ועד לבחינת הנסיבות והצגת הטיעונים באופן הנכון, על מנת לייעל את התהליך.
מאחר וחוזה הסכם הגירושין מאושר באמצעות ערכאה משפטית ספציפית, כלומר בית הדין לענייני משפחה או בית הדין הרבני, הרי שאותה הערכאה היא הסמכות שתבטל את החוזה. אי לכך, על הדורש בביטוי חוזה הסכם גירושין, לפנות אל הערכאה שאישרה את החוזה, כאמור, מוטב לעשות זאת באמצעות עורך דין גירושין מנוסה.
בשונה מביטול, שינוי הסכם הגירושין מתקיים בנסיבות רחבות יותר, ובתנאי שניתן להוכיח שמתקיים שינוי נסיבות מהותי שמצדיק זאת.
העילות האפשריות לביטול הסכם גירושין
ביטול חוזה גירושין, כאמור, הוא הליך שרק לעיתים רחוקות מאוד מתקבל ומאושר, וזאת בהינתן עמידה בתנאים מאוד מסוימים. למעשה, העמידה עצמה באחד מהתנאים לרוב לא תוביל לבדה לביטול הסכם הגירושין, ובקשת הביטול תאושר רק בתנאי שהעותר יצליח להוכיח שאכן מדובר במקרה נדיר וחריג במיוחד.
להלן עילות לביטול הסכמי גירושין, שעשויות להתקבל בבית המשפט:
- העדר תום לב ורצון חופשי – כפי שנכתב קודם לכן, תום לב הוא תנאי מהותי ומשמעותי בקיום חוזה גירושין, ומתייחס למצב של גילוי נאות מלא בתהליך בניית החוזה והחתימה עליו. במידה וניתן יהיה להוכיח כי צד אחד הסתיר מידע, רכוש ונסיבות מהותיות במעמד בנייה וחתימה על החוזה, ניתן יהיה לעתור לביטול החוזה. באותה מידה, אם ניתן יהיה להוכיח כי החתימה על הסכם גירושין נעשתה שלא מרצון חופשי, או מבלי שלפחות צד אחד הבין לעומק את משמעות החוזה, ניתן יהיה לעתור לביטולו. אולם את סעיף הרצון החופשי קשה מאד להוכיח, זאת משום שהאישור המשפטי של החוזה נעשה מול שופט, שתפקידו, בין היתר, לוודא שכל הצדדים לחוזה מבינים אותו ואת סעיפיו.
- אי תקינות בהליך המשפטי – על מנת לעגן את תוקף החוזה, ההליך המשפטי חייב להיות תקין ולכלול את השלבים השונים שהחוק מחייב, לרבות בחינה מקיפה ומעמיקה של הסמכות המשפטית את תנאי החוזה, את תנאי הרכבתו, את טובת הצדדים ובעיקר את טובת הילדים בגירושין. במידה וניתן להוכיח כי נפל פגם בהליך המשפטי, ניתן יהיה לעתור לביטול החוזה, שכן סעיף זה יכול לתמוך בעילת היעדר הרצון החופשי.
- טעות או הטעייה – במידה והחוזה נחתם בטעות, שעליה ידע הצד השני ואף יצא מכך נשכר, או שהחוזה נחתם בעקבות הטעייה מכוונת או הסתרה של אחד הצדדים, ניתן יהיה לטעון שקיימת עילה לביטול החוזה.
- קיפוח – במקרה שבו ניתן להוכיח קיפוח בהסכם הגירושין, כך שצד אחד יצא נפגע באופן מהותי ומשמעותי מתוקף ההסכם, למרות שהוא אושר מול בית המשפט – ניתן יהיה לעתור לביטול החוזה. כך למשל במקרים של ויתור על רכוש או על זכויות ברכוש באופן שאינו סביר.
לסיכום
אף על פי שהסכם גירושין הוא חוזה בעל תוקף משפטי מחייב שקשה מאוד לבטלו, אין הדבר בלתי אפשרי. במידת הצורך מומלץ להיוועץ בעורך דין גירושין שיוכל לכוון, להדריך ולנהל את התיק באופן מקצועי ואפקטיבי עבורכם, בהתאם לסעדים שהחוק מציע.