בקשה לקבלת סעד דחוף, ניתנת להגשת לבתי המשפט לענייני משפחה או בתי הדין הרבניים, במסגרת הליכי גירושין בישראל. סעד דחוף ניתן כאשר נדרשים באופן מיידי צווי עיקול דחופים, צו עיכוב יציאה מן הארץ, צו לאישור הליך רפואי דחוף לקטין, צו טיפול / אישפוז פסיכיאטרי דחוף לקטין, צו להוצאת דרכון לקטין או לאישור יציאה של קטין לחו"ל במקרה דחוף, ועוד. את הבקשות לסעדים דחופים, חשוב להגיש לערכאה המשפטית הרלוונטית בתיווכו של עורך דין גירושין, על מנת להבטיח טיפול מהיר ויעיל בהן, וסבירות גבוהה לאישורן בבית המשפט.
לאיזה בית משפט עליי להגיש את הבקשה לסעד דחוף?
את הבקשה לסעד דחוף בגירושין, ניתן להגיש לצד תביעת הגירושין, הן לבית הדין לענייני משפחה והן לבית הדין הרבני. הערכאה שלה תהיה סמכות לדון בבקשה לסעד דחוף, היא למעשה זו שקיבלה את תביעת הגירושין במקור והחלה לטפל בה.
פירוש הדבר הינו שבמידה והבקשה למתן סעד דחוף הוגשה לאחר שתביעת הגירושין כבר נתקבלה במערכת משפט מסוימת, לא תוכל לקבל מענה בערכאה המשפטית המקבילה. כך קורה שבן הזוג הראשון שיזם את הגשת תביעת הגירושין ופנה למערכת משפט לבחירתו (לרבנות או לבית דין למשפחה), קובע אפקטיבית, היכן ההליך יטופל.
לכן חשוב כל כך ליצור קשר עם עו"ד גירושין כבר למן הרגע שבו שוקלים "לפרק את החבילה". רק כך תוכלו להגן על האינטרסים שלכם בהליך ולהקדים תרופה למכה בכל הנוגע לטיפול בסוגיות בוערות.
הנסיבות שבהן נהוג לבקש סעד דחוף בגירושין
בקשה לקבלת סעד דחוף בגירושין נדרשת לא אחת כאשר בני זוג מתחילים בהליך גירושין ולאחד מהם יש חשש כי בן זוגו השני יבריח רכוש וכספים באופן שימנע חלוקת רכוש הוגנת בגירושין, ימלט מן הארץ כדי להתחמק ממתן הגט או תשלומי מזונות, או שיצא את גבולות המדינה ויקח עמו את הילדים ללא אישור מההורה השני.
ישנן גם נסיבות דחופות כמו בעיות בריאותיות או נפשיות המחייבות התערבות רפואית מיידית, שבהן נהוג לבקש סעדים דחופים בגירושין.
מה בין סעד זמני בגירושין וסעד דחוף?
סעד זמני הוא בקשה להוצאת צווי מניעה המוגשת גם היא לבית המשפט בתביעות גירושין (והליכים משפטיים מסוגים נוספים). מטרת הצו הזמני היא להגביל את בן הזוג בגירושין מביצוע פעולות שעלולות להזיק למבקש או להגן על חלק מהזכויות של המבקש עד שיושלם הדיון בהן במסגרת תביעת הגירושין.
סעדים זמניים נדרשים כאשר עולה חשש לשיבוש הליכים בגירושין על ידי מי מבני הזוג. לדוגמא, מקרה של ניסיון להבריח רכוש משותף בגירושין, כדרך להימנע משיתוף נכסים מסוימים בשלב חלוקת הממון בין הצדדים.
לעומת זאת, סעד זמני נדרש כאשר נחוץ צו לטיפול בנושא שאיננו סובל דיחוי עד לדיון בתביעת הגירושין. לדוגמא, כאשר עולה הצורך באישור משני ההורים המתגרשים להליך רפואי דחוף לילדם המשותף. למותר לציין כי בנסיבות דחופות במיוחד, גם בקשות למתן סעדים זמניים ניתנות להגשה בתור בקשה למתן סעד דחוף.
לצורך העניין, אם אם חוששת מהאפשרות שאבי הילדים ממנו היא מתגרשת, ינסה להימלט עם הילדים המשותפים לחו"ל, היא יכולה להגיש כנגד בן זוגה בקשה למתן סעד דחוף מסוג צו עיכוב יציאה מהארץ – גם אם הדיון בסוגיית המשמורת טרם החל.
במקרה כזה, על המבקש לצרף לבקשתו התחייבות להגשתו של כתב תביעה אשר קשור באותו סעד שנתבקש בדחיפות, בתוך לא יותר משבוע ימים. לכן התובעת שביקשה סעד דחוף של צו עיכוב יציאה מהארץ לשם הגנה על ילדיה, תיאלץ גם להגיש את תביעת המשמורת על הילדים תוך שבוע ימים ולא מאוחר מכך.
אולם ככלל, חשוב לדעת שבתי המשפט בישראל אינם ממהרים לאשר על נקלה בקשות מסוג סעד דחוף, אלא במקרים יוצאי דופן שבהן יכול המבקש להוכיח מעבר לכל ספק שההמתנה לדיון בתביעת הגירושין בנושא המדובר, עלולה להוביל לאסון או לנזקים ממשיים לו או לילדיו. לכן תוקף הסעד הדחוף, כשהוא אכן מאושר, הוא עד למועד הדיון המתוכנן, ולעיתים נעתר בית המשפט להאריכו למשך 15 ימים מעבר לכך.
התנאים ההכרחיים לקבלת אישור לבקשת סעד דחוף מבית המשפט
כאשר אדם מגיש בקשה לסעד דחוף בגירושין, עליו להתנהל על פי שלושה קווים מנחים אם הוא רוצה להימנע מדחיית בקשתו על הסף:
הנימוקים להגשת הבקשה | העילה לבקשת הסעד הדחוף חייבת להיות ברורה ומנומקת באופן שיבהיר לבית המשפט מדוע המבקש דורש הגבלה מיידית ודחופה של זכויותיו של בן זוגו. |
פירוט הנזקים הפוטנציאליים | בקשת הסעד הדחוף חייבת לכלול התייחסות מפורשת לנזקים שעלולים להיגרם למבקש או ליקיריו במידה והצו המבוקש לא יינתן בהקדם האפשרי. |
תום לב מצד המבקש | דרישת סעד דחוף שתוגש ממניעים לא ענייניים או שיקולים שאינם מעשיים, לא תתקבל. |
הדרך להגשת בקשה למתן סעד דחוף בגירושין
כאשר פונים לבית המשפט בבקשה לקבלת סעד דחוף בהליך הגירושין, ישנה משמעות כאמור לעיל, לניסוח הבקשה באופן מפורט, מדויק וקוהרנטי עד כמה שניתן. לכן חשוב להיעזר בשלב זה בעורך דין גירושין המתמחה בנושא.
חשוב לדעת כי בקשת סעד דחוף שנענתה בשלילה, לא רק שאינה מקדמת את האינטרסים של המבקש/ת בטווח המיידי, אלא עלולה אף לגרום לנזקים לאותו אדם בהמשך תביעת הגירושין. מכאן חשיבות מעורבותו של עו"ד מנוסה בנושא.
לסיכום
הייצוג המשפטי בגירושין מתברר כנדבך חשוב בכל שלב משלבי הטיפול בתביעת הגירושין, ואדרבא כשמתעורר הצורך בבקשת סעד דחוף או זמני. עו"ד גירושין מיומן ידע להעריך את הנחיצות לצווי מניעה וצווי עשה כאלו ואחרים בשלבים השונים של הטיפול בתביעת הגירושין, ולייעץ לכם כיצד ראוי לפעול משפטית כדי לקדם את האינטרסים שלכם ולהימנע מפגיעה בזכויותיכם.