בגידה בחיי הנישואין היא אחת הסיבות המרכזיות ואחד הגורמים העיקריים לפרידה בין בני הזוג ולגירושין. הדרישה של בן או בת הזוג הנבגדים לגירושין היא מובנת. זאת, משום שהבגידה פוגעת באמון ההדדי ומקשה את המשך החיים הזוגיים. אבל בנוסף לגירושין עצמם, לבגידה יש השלכות נוספות.
ההשלכות הללו מתפרשות על פני כמה תחומים. ברובם כלכליים. במקרים מסוימים, עלולות להיות לבגידה השלכות גם בכל מה שקשור במשמורת על הילדים. מהן ההשלכות האפשריות של בגידה ובאילו נושאים היא תבוא לידי ביטוי? האם יש לבגידה השלכות אפשריות על המשמורת? מה תפקידו של עו"ד גירושין בסכסוך הזה? כל התשובות בהמשך.
ההשלכות האפשריות של בגידה
כאמור, בגידה היא מצב שבו אחד מבני הזוג גילה חוסר נאמנות וקיים יחסים עם בן או בת זוג נוספים בתקופת הנישואין. הן על פי ההלכה והן על פי החוק, אין הבדל משמעותי בין מעידה חד פעמית לבין בגידה שבוצעה באופן קבוע ומתמשך. ההשלכות האפשריות של הבגידה הן בעיקר כלכליות אבל יש גם השלכות אחרות, כגון:
מזונות אישה | כל עוד לא ניתן גט, זכאית האישה לתבוע מבעלה מזונות אישה. זאת, על מנת לשמר את רמת החיים אליה הורגלה גם בתקופה שעד למתן הגט. במקרה של בגידה, עלולה הזכות הזאת להישלל ממנה. |
נישואין | אישה בוגדת אסורה לבעלה ולבועלה. המשמעות היא שלא רק שעל פי ההלכה הבעל חייב לגרש את אשתו, אלא שהיא גם לא תוכל להינשא לאדם שאיתו בגדה. זאת, כמובן, אם קיימת הוכחה ברורה לבגידה. |
חלוקת רכוש | יש מקרים שבהם הבגידה השפיעה בסיכומו של עניין על חלוקת הרכוש שצברו בני הזוג ביחד בתקופת הנישואין. ואולם לאחרונה היו גם פסקי דין שניתקו את הקשר בין הבגידה לחלוקת הרכוש המצטבר. |
כתובה | הבגידה פוגעת ואף מבטלת את זכותה של האישה לקבל את כתובתה. |
מהן ההשלכות של בגידה בנושא המשמורת
אחד הנושאים היותר חשובים שבהם דן בית המשפט בהליך גירושין הוא נושא המשמורת על הילדים. במשך שנים רבות, מי שקיבל את המשמורת כמעט באופן אוטומטי היתה האישה. נקודת המוצא של בית המשפט ושל בית הדין הרבני, היא שבאופן עקרוני האישה היא הצד היותר מתאים לקבלת המשמורת על הילדים.
זאת, לכל הפחות בגילאים המוקדמים שלהם. אף שהיו ניסיונות לא מעטים לקשור בין הבגידה לבין מניעת המשמורת מהאישה, הניסיונות הללו לרוב נכשלו. עם זאת, יש מקרים שבהם תיתכן סטייה מהעקרונות הללו:
- אם הוכח שהאישה איננה בריאה מבחינה נפשית, ואיננה מסוגלת לטפל בילדים. ואולם העדר יכולת נפשית איננו קשור בהכרח לבגידה.
- אם טובת הילד מחייבת העברת המשמורת לאב. למשל אם האם מקיימת אורח חיים שעלול לפגוע בילדים ומונע ממנה אפשרות לטפל בהם. גם כאן, הדבר לא קשור בהכרח בבגידה, אלא בעיקר בהתנהלות של האישה, שהיא המשמורן הטבעי של הילדים.
- אם הילדים הביעו רצונם שלא לחיות עם האם. בדרך כלל, ילדים מעל גיל 13 או 14 יישאלו לדעתם.
מהאמור לעיל ניתן להבין כי באופן עקרוני, הן בית המשפט ובן בתי הדין הרבניים אינם רואים בבגידה עילה לשלילת המשמורת על הילדים מהצד הבוגד, בדגש על האישה. ממילא, ילדים עד גיל שש שנים עוברים באופן אוטומטי למשמורת אצל האישה. השלכות בגידה על משמורת הן, לפיכך, מינוריות.
השלכות בגידה על משמורת והגירה לחו"ל של גרושה עם הילדים
באופן עקרוני, שינוי מקום המגורים של הצד המחזיק בילדים ללא התייעצות עם הצד השני אסור. הדבר נכון בהקשר לשינוי מקום מגורים בארץ, ועל אחת כמה וכמה במעבר לחו"ל. יש מקרים שבהם עו"ד גירושין ישכנע את בית המשפט להתיר לאישה שהילדים נמצאים אצלה במשמורת להגר יחד איתם.
ואולם לעובדה שהגירושין התרחשו אחרי בגידה יכולה להיות השפעה על ההחלטה הסופית שלהם. אם השופטים מחליטים שטובת הילד דורשת להשאיר אותו בארץ, כי אז יכולה האם לוותר על רצונה להגר, או לוותר על המשמורת.
כיצד עו"ד גירושין יכול להשפיע על החלטת השופטים לעניין השלכות בגידה על משמורת
מהאמור לעיל אפשר להבין באופן חד משמעי שכמעט ואין השלכות של בגידה על המשמורת. זאת, כמובן, למעט מקרים חריגים. עם זאת, הסתייעות בשירותיו הטובים של עו"ד גירושין עשויה להשיג את התוצאות הרצויות, כולן או חלקן. עורך דין שיודע לערוך ולהציג את הטענות שלו בצורה משכנעת, עשוי לשנות את החלטת בית המשפט או לכל הפחות למתן אותה.
למשל – במקום להחליט על משמורת של האם, יוחלט על משמורת משותפת של שני ההורים. ממילא, המגמה בשנים האחרונות היא לפנות לכיוון הזה. אם עורך הדין ישכנע את בית המשפט שטבת הילדים היא לשלול את המשמורת מאישה או מגבר שבגדו, כי אז ההחלטה של בית המשפט תהיה בהתאם.
לסיכום: אילו עילות יכולות להיות לשלילת משמורת בעקבות בגידה?
לכאורה, אין קשר בין הבגידה של גבר או אישה על היכולות שלהם כהורים ועל היכולות שלהם לטפל בילדים. עם זאת, יש דברים שבית המשפט עשוי לקחת בחשבון כשהוא מחליט על מתן המשמורת לצד זה או אחר, או משמורת משותפת. נושא אורח החיים כבר הוזכר, וזה המקום לפרט קצת יותר.
אם בן הזוג שאמור לקבל את המשמורת מנהל אורח חיים מתירני, חילופים תכופים של בני זוג או היעדרויות ממושכות מהבית והזנחת הילדים, הרי שבמקרים כאלה טובת הילדים מחייבת העברת המשמורת לבן הזוג השני. העברת המשמורת לאם איננה קדושה וההחלטה של בית המשפט בנושא יכולה בהחלט להשתנות בהתאם לנסיבות.
המידע המוצג במאמר זה אינו בחזקת תוכן משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום פנים ואופן. כל הפרטים שהובאו במסגרת זו מובאים להשכלה כללית בלבד ואינם בגדר תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושין. היה ודרושה הכוונה משפטית בנושאי גירושין או סכסוכי משפחה, מומלץ לפנות ללא דיחוי להתייעצות אישית עם עו"ד המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושין.