לא אחת, בין בני זוג מתגרשים קיימים פערים של ממש ברמות ההכנסה ובכושר ההשתכרות. למשל, במקרה בו הגבר הוא איש קריירה המשתכר סכומים נאים מאוד, בעוד שאשתו, עובדת במשרת אם בהיקף חלקי, שמאפשר לה להשקיע את זמנה ומרצה בגידול הילדים המשותפים. אין מדובר בתרחיש חריג במיוחד במדינת ישראל, וכך קורה לעיתים קרובות שאישה שמתגרשת מבן זוגה מתקשה לשמר את רמת המחייה בה הורגלו היא וילדיה בתקופת הנישואין. מאחר ושימור איכות החיים של הילדים המשותפים צריך להיות גם בראש מעייניו של אביהם, קיים בחוק פתרון הידוע בתור "תשלומים עיתיים בין בני זוג מתגרשים", שאודותיו נפרט במסגרת סקירה זו.
תשלומים עיתיים בין בני זוג מתגרשים – פתרון שנועד לגשר על הפער הכלכלי בין ההורים
כאשר זוגות מתגרשים, קיימת סכנה לכך שאחד מבני הזוג ירד ברמת החיים בה הורגל במהלך הנישואין, לאור העובדה שמשק הבית עובר להתנהל על משכורת אחת בלבד. מדובר במצב בעייתי במיוחד כאשר יש ילדים בתמונה, שלא לומר – מצב לא סימטרי. לרוב אימם של הילדים היא זו שמקריבה את הקריירה והשאיפות המקצועיות שלה, לטובת גידול הצאצאים המשותפים וניהול משק הבית.
יש להניח כי הצד הדומיננטי מבחינת קריירה והכנסות בזוגיות, הצליח להתקדם מקצועית ולייצר לעצמו הכנסות נאות, במידה רבה, הודות לתמיכתה של בת זוגו, שלקחה על עצמה את עול הטיפול בילדים ובבית. לכן מגדיר החוק את המתווה של תשלומים עיתיים בין בני זוג בגירושין, כדרך לגשר על הפערים הפיננסיים בין בני הזוג, ולשמר את איכות החיים של האם והילדים גם לאחר הפרידה מהבעל.
ההגדרה של תשלומים עיתיים בין בני זוג מתגרשים
תשלומים עיתיים בין בני זוג מתגרשים הם סכומי כסף שמועברים מבן הזוג הדומיננטי מבחינה כלכלית, לבן הזוג החלש יותר מבחינה פיננסית, מדי חודש בחודשו, לאורך פרק זמן מוגדר, על מנת לגשר כאמור על הפער הכלכלי שנפער בין הצדדים במהלך הנישואין. למותר לציין כי תשלומים אלו משולמים בנוסף לדמי המזונות וללא תלות בהם.
ההגבלות על תשלומים עיתיים בין בני זוג מתגרשים
חשוב לדעת שהסכום החודשי המשולם במסגרת תשלומים עיתיים, משולם למשך תקופה מוגדרת ותחומה מראש, ו / או למשך פרק הזמן שבו בן הזוג הדומיננטי מבחינה כלכלית, ממשיך להשתכר את אותו שכר הנטו שלו. ככל שהכנסותיו של הצד הדומיננטי מבחינה פיננסית משתנה לטוב או לרע, כך גם היקף התשלום העיתי שיהיה עליו לשלם לבן הזוג השני, ישתנה בהתאם.
המסגרת הטובה ביותר להסדרת נושא התשלומים העיתיים בין בני זוג מתגרשים
במרבית המקרים, ההסכם אשר מסדיר את נושא התשלומים העיתיים בין בני הזוג המתגרשים מגובש במסגרת הליך הגישור לקראת הגירושין. זאת מאחר ובדרך כלל לא פשוט כלל ועיקר לגבש מתווה מסודר להעברת תשלומים ונכסים, באופן שיהיה מוסכם על שני הצדדים במסגרת התדיינות משפטית.
הגדרת מוסר תשלומים עיתי, מתאפשר לרוב בתיווכו של מגשר מנוסה שמעודד את בני הזוג להגיע להסכמות משותפות. הליכי גישור בגירושין כוללים בדרך כלל גם תמיכה רגשית בצדדים המעורבים, ונוטים להתנהל באווירה מכבדת וברוח טובה יותר מאשר תביעות גירושין בבית משפט.
חלופות אפשריות לתשלומים עיתיים בין בני סוג מתגרשים
החוק בישראל מעמיד שתי חלופות עיקריות להסדר התשלומים העיתיים בין בני זוג מתגרשים, שהן:
- תשלומים חד פעמיים בגירושין
- חלוקה של נכסי קריירה בהליך הגירושין
התשלומים החד פעמיים בגירושין הם פתרון אשר במסגרתו בן הזוג הדומיננטי כלכלית, מתחייב שיעביר לבן הזוג הפחות מבוסס כלכלית, סכום כספי מוגדר וחד פעמי, עוד במעמד חתימתו על הגט. ברוב המקרים מדובר על סכום כספי משמעותי כשיש מי שאפילו נוטלים הלוואה על מנת שיוכלו להעביר סכום בסדר גודל כזה, שלא תמיד הוא נזיל.
מדובר בפתרון שעושים בו שימוש זוגות החפצים בניתוק מוחלט ומיידי של יחסיהם זה עם זה, ללא צורך להמשיך את הקשר בהקשרים פיננסיים או אחרים.
החלופה השנייה לפתרון התשלומים העיתיים בין בני זוג מתגרשים, היא כאמור חלוקה של נכסי קריירה. בפועל, אלו הם נכסים משותפים של בני הזוג, מבחינת החוק. לצורך העניין, כאשר לבני זוג יש בעלות על נכס ששוויו נע בין 2 ל- 3 מיליון ש"ח, והפער הכלכלי ביניהם מסתכם בכמחצית מן הסכום, הצד הדומיננטי כלכלית רשאי לוותר על החלק שלו בנכס, ולהעבירו לחזקת בן הזוג השני.
זאת בכפוף לויתור על התשלומים העיתיים מצידו. המורכבות בפתרון זה היא רבה, היות ונכסים מטבעם עשויים לשנות את ערכם בחלוף הזמן וכשמדובר על נכס למגורים שמאכלס את האם וילדיה הקטינים, המצב מורכב אף מבחינה לוגיסטית היות ולא תמיד פשוט למכור את הנכס לשם הנזלתו.
מדוע יש להסתייע בעורך דין גירושין לטובת הסדרת התשלומים העיתיים בין בני זוג מתגרשים
הטיפול בנושא של תשלומים עיתיים בין בני זוג מתגרשים אינו תמיד חלק, היות וישנם אנשים שפועלים באופן שנועד להקשות במכוון על בני זוגם לממש את זכויותיהם הכלכליות בהליך הגירושין. במקרים מסוג זה, לעיתים אין מנוס אלא להגיע לבית המשפט בלוויית עורך דין גירושין כדי לחייב את בן הזוג לשתף פעולה באופן חוקי והוגן.
בשורה התחתונה
כאשר זוגות שיש פערים משמעותיים ברמת ההכנסות שלהם, פותחים בהליכי גירושין, זה אך הגיוני כי יתבצע איזון משאבים ביניהם שיפצה את הצד היותר חלש מבחינה כלכלית וייטיב עם הילדים המשותפים. לשם כך קיים הפתרון אותו סקרנו לעיל, של תשלומים עיתיים בין בני זוג מתגרשים.
כפי שראינו במאמר זה, מדובר בפתרון פשוט יותר ליישום מהאלטרנטיבות ומומלץ לפנות להליך גישור גירושין מול עורך דין גירושין מנוסה, על מנת להסדירו כהלכה.