זוגות מעורבים רבים בישראל צריכים להתמודד עם התרת נישואין בדרך חוקית ומסודרת. בישראל יש תהליך מסודר שצריך לעבור כדי להשיג את התרת הנישואים המיוחלת. מאמר זה נועד לספק מבוא כללי לנושא, תוך הדגשת החשיבות של קבלת ייעוץ משפטי מתאים והבטחת כל המסמכים הנדרשים כדי להשלים את תהליך הגירושין בהצלחה
מהי התרת נישואים?
התרת נישואין היא תהליך משפטי המאפשר לזוגות מעורבים, כלומר, זוגות בהם אחד מבני הזוג אינו יהודי, לסיים את נישואיהם במדינת ישראל. תהליך זה מוסדר בחוק שיפוט בענייני התרת נישואין (מקרים מיוחדים וסמכות בין-לאומית), תשכ"ט-1969, אשר מסדיר את האופן שבו זוגות מעורבים יכולים להגיש בקשה להתרת נישואיהם.
היכן התרת נישואים מתבצעת?
התרת נישואין בישראל יכולה להתבצע בבית משפט אזרחי, כמו בית המשפט לענייני משפחה, ולא בבית דין רבני. החוק הישראלי מכיר במעמדם של בני דתות אחרות, כולל נוצרים, מוסלמים, דרוזים, ואחרים, כמי שזכאים להגיש בקשה להתרת נישואין, וכל העדות השונות צריכים לפנות לאותו סוג של בית משפט. אך כדי לאן בדיוק עליכם לפנות וכדי להעמיק בנושא מומלץ להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה תל אביב.
כיצד מתחילים בתהליך?
כדי להתחיל בהליך התרת הנישואין, על אחד מבני הזוג או שניהם להגיש בקשה לבית המשפט לענייני משפחה. הבקשה צריכה לכלול מידע על בני הזוג, כולל תאריך הנישואין, מקום הנישואין, ואם הנישואין הוכרו על פי חוק המדינה שבה הם נערכו. בנוסף, בני הזוג צריכים להוכיח שהם לא יכולים להמשיך בנישואיהם, למשל, אם אחד מבני הזוג עזב את ישראל, אם בני הזוג לא גרים יחד, או אם אחד מבני הזוג מעוניין לסיים את הנישואין.
איך נראית בקשה להתרת נישואין?
את הבקשה יש להגיש בחמישה עותקים. הכותרת צריכה להיות "בקשה לקביעת שיפוט בעניין התרת נישואין", והמסמך יכיל את הפרטים הבאים:
- שם
- מספר תעודת זהות / עדכון
- שם בן זוג
- מספר תעודת זהות / דרכון של הבן זוג
- השיוך העדתי
- השיוך העדתי של הבן זוג
- מקום מגורים בעת הגשת הבקשה
- מקום מגורים של הבן זוג בעת הגשת הבקשה
- מקום מגורים משותף אחרון של שני בני הזוג
- אם בני הזוג עדיין גרים ביחד הדבר יצויין במפורש
- תאריך הנישואים של בני הזוג, היכן נערך טקס הנישואין ובפני מי
- נימוקים לקבלת ההחלטה להתרת נישואים בהתאם ללשון החוק
תשובת בית המשפט
לאחר שהבקשה הוגשה, בית המשפט לענייני משפחה יערוך דיון, שבו בני הזוג יוכלו להציג את טענותיהם ולהציג ראיות לתמיכה בטענותיהם. בית המשפט רשאי לבקש מבני הזוג לנסות לפתור את המחלוקות ביניהם באמצעות גישור או יישוב סכסוכים, אך הוא אינו מחויב לעשות זאת.
לאחר הדיון, בית המשפט לענייני משפחה יקבל החלטה האם להתיר את הנישואין או לא. אם בית המשפט מתיר את הנישואין, בני הזוג מקבלים תעודת התרת נישואין, אשר מאשרת שהנישואין בוטלו.
סיכום
זוגות מעורבים יכולים להתחיל את הליך התרת הנישואין על ידי הגשת בקשה לבית המשפט לענייני משפחה, אשר דורשת פרטים על בני הזוג, תאריך נישואיהם, מיקומם, ואם הנישואין הוכרו על ידי המדינה שבה הם נערכו. לאחר מכן, בית המשפט לענייני משפחה יערוך דיון ויקבל החלטה האם להתיר את הנישואין או לא. אם בית המשפט מתיר את הנישואין, בני הזוג יקבלו תעודת התרת נישואין, אשר מאשרת שהנישואין בוטלו. בשביל לקיים הליך יעיל וממוקד, מומלץ להסתייע בעורך דין מומחה אשר יעזור לכם לנווט בסבך הבירוקרטי הכרוך בהתרת נישואים. בהצלחה!