יחסי ממון והזכות לפרטיות

מערכת יחסים בין בני זוג נשואים היא עניין מורכב מאוד, ויש לא מעט זוגות שנאלצים "לפרק את החבילה", מכל מיני סיבות. כאשר זוג מבין שהיחסים הולכים להיגמר, ומתחיל בהכנות המשפטיות לכך, הדבר כולל טיפול בנושא של חלוקת הרכוש בין הצדדים. אולם לא אחת, הטיפול בנושא רגיש זה על רקע אובדן האמון בין בני הזוג ושאר מחלוקות בנושאים שהובילו לפירוק היחסים הזוגיים, מוביל להתנגשות בין הנושא של יחסי ממון והזכות לפרטיות. זהו הנושא שבו נדון בהרחבה במסגרת המאמר הבא.

מהו חוק יחסי ממון בין בני זוג וכיצד הוא נוגע לענייננו?

חוק יחסי ממון בין בני זוג, הוא דבר חקיקה שנועד להסדיר את אופן חלוקת הרכוש בין זוגות במדינת ישראל, כאשר הם נכנסים להליכי גירושין. חוק זה מתווה פתרון המוכר גם בתור הסדר איזון משאבים. לפי הסדר איזון המשאבים, במקרים שבהם לא קיים הסכם ממון שנחתם בין בני הזוג לפני נישואיהם או בתחילתם, בבואם של בני הזוג להסדיר את הליכי הגירושין, רכושם יחולק ביניהם בצורה שווה.

פתרון זה שמתווה חוק יחסי ממון הוא ברירת המחדל בהליכי גירושין שאינם מטופלים דרך הסכמי ממון, והוא מציב בפני בני הזוג ומערכת המשפט, סוגיות משפטיות לא פשוטות. למשל, שאלת ההגדרה של רכוש משותף ובר חלוקה.

כאשר בני הזוג המתגרשים מצויים בסכסוך על רקע קרע עמוק שנפער ביניהם, לכל אחד מהם יש אינטרס לצאת מהגירושין עם נתח גדול ככל שניתן מהרכוש. במסגרת זו, עשויים בני הזוג אף לנהל מאבק משפטי עיקש בניסיון להוכיח כל אחד את בעלותו הבלעדית על נכסים מסוימים, ולעיתים מנסה מי מבני הזוג להסתיר רכוש מהצד השני.

מאבקים מסוג זה, מובילים לא אחת לפגיעה בפרטיותו של אחד מבני הזוג או של שניהם, ככל שהנושא מגיע להתדיינות משפטית. זאת למרות העובדה שהזכות לפרטיות מהווה זכות יסוד של כל אדם בישראל.

 

הרקע להתנגשות בין יחסי ממון והזכות לפרטיות בבתי המשפט

חוק יחסי ממון בין בני זוג, קובע כאמור, כי כל רכוש משותף אשר נצבר בין בני הזוג במהלך התקופה שבה הם היו נשואים (גם אם יש לאדם רכוש מלפני הנישואים, שבא לידי שימוש מהצד השני במהלך הנישואים) יחולק חצי וחצי במהלך הליך הגירושין. אולם כאשר אדם מסתיר את נכסיו וכספו, קשה להגיע לעמק השווה. לכן לא אחת חלה התנגשות בין חוק יחסי ממון והזכות לפרטיות בזמן הגירושין.

לצורך העניין, התנגשות בין יחסי ממון והזכות לפרטיות יכולה להתרחש, כאשר למי מבני הזוג בגירושין, יש חשבונות בנק או נכסים שהם לא הציגו בפני הצד השני במהלך תקופת הנישואים. במצב כזה, אם מתעוררת מחלוקת הקשורה בהליך איזון המשאבים בגירושין, ובית המשפט נדרש להכריע בה, הוא עלול לדרוש מבני הזוג לחשוף מידע פיננסי רגיש שניסו להסתיר מבני זוגם.

יחסי ממון והזכות לפרטיות
יחסי ממון והזכות לפרטיות

האם יש דרך לאזן בין הדרישה לאיזון משאבים בגירושין לבין הזכות לפרטיות?

ההתמודדות עם פגיעה בזכות לפרטיות בענייני גירושין היא מורכבת, וככלל, בית המשפט לא שש להיכנס לכיסם של אנשים, אלא במקרים שבהם הם פונים אליו ביוזמתם לשם הכרעה בנושא רכושי. במרבית המקרים מנסה בית המשפט להכריע במחלוקות ממוניות בין בני זוג מבלי לפגוע בפרטיותם.

זאת למעט מקרים שבהם עולה חשש לעיוות דין בעקבות הסתרת מידע, שעשויה להותיר את אחד הצדדים חסר כל, תוך כדי שהצד השני מפר את ההתחייבות החוקית שלו לאיזון משאבים בגירושין כמתחייב על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג. במצב כזה עשוי לדרוש בית המשפט חשיפה של מידע כלכלי מצד בני הזוג המעורבים בסכסוך הגירושין, הגם שמידע מסוג זה נחשב כמידע פרטי על פי החוק בישראל.

על פניו, הפתרון למניעת מקרים מסוג זה שבהם הזכות לפרטיות מתנגשת עם חובתו של אדם לחלק את רכושו על פי חוק יחסי ממון, הוא חתימה על הסכם ממון טרום הנישואים. אולם לא תמיד יש הסכם כזה בנמצא, מה שמאלץ את בני הזוג לפנות להכרעת בית המשפט, ולהסתכן באובדן פרטיותם.

יתרה מכך, גם כאשר קיים הסכם ממון – זוגות רבים פונים לבתי המשפט בבקשה לבטל את ההסכם בנסיבות שונות – מה שמוביל לא אחת להוראות לחשיפת מידע כלכלי לשם הכרעה בעניין קיומה של עילה לביטול ההסכם.

 

על נכסים וכספים מוסתרים בגירושין

העובדה שבני זוג מחביאים כספים ונכסים אחד מהשני היא בעייתית מאוד, כי היא מייצרת חוסר שוויוניות. אנשים למעשה מתכוננים לפרידה, ולא רוצים שבני הזוג שלהם יהנו מאורח חיים טוב יותר. הפגיעה הגדולה יותר מתרחשת כאשר הילדים הם גם אלו שסובלים. יש אנשים שלא חושבים על כך, ומעדיפים שיהיו להם בטוחות עבור עתיד טוב יותר.

הסתרת הנכסים יכולה להיות קלה מאוד, שכן אנשים יכולים לפתוח חשבונות מעבר לים, או לרכוש נכסים בחו"ל מבלי לדווח לבן או בת הזוג. אם בני הזוג לא סקרנים ו / או חשדנים, יחסית קל להעביר זאת מתחת לרדאר. אולם לא אחת, טבעם של הנכסים המוסתרים להתגלות כאשר תביעות נזיקיות וסכסוכי רכוש בין בני הזוג מגיעים להכרעת בתי המשפט במסגרת הליכי גירושין.

ההלכה הפסוקה במדינת ישראל, מעידה על כך שכבר קרו מקרים שבהם דרש בית המשפט מבני הזוג לחשוף את כלל הרישומים הנוגעים לפעילותם הפיננסית בתקופת נישואיהם (ולעיתים אף לפניה) – מה שעורר התנגדויות רבות בשם הזכות לפרטיות.

 

עורך דין גירושין – נכס אמיתי לשני בני הזוג

עורך דין גירושין טוב הוא נכס אמיתי עבור כל מי שמתגרש, מפני שיש המון אלמנטים שלא תמיד חושבים עליהם, כמו נכסים וכסף אשר נסתרים מהצד השני והרצון להגן על הפרטיות בהליך. עורך דין גירושין יכול לסייע להגן על זכויותיו הממוניות של מרשו תוך שמירה מרבית על הזכות לפרטיות.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

ביטול הסכם ממון

הסכם ממון הוא חוזה משפטי לכל דבר ועניין. ככזה יש לו מעמד משפטי של פסק דין מחייב. אולם יחד עם זאת, כאשר ניתן להוכיח שההסכם

הסכם ממון כהסכם מקפח

השאיפות הרומנטיות של מרביתנו כוללות מציאת בן או בת זוג איתם נוכל לבלות את שארית ימינו, באושר וגם בעושר. עם זאת, הסטטיסטיקה בישראל מראה סיפור

הסכם ממון על דירה

אנשים נכנסים למערכות יחסים בכל מיני סיטואציות שונות בחיים. לרוב, הרקע הסוציו אקונומי הוא די דומה, אך יש מקרים בהם יש הבדלים ברמת ההכנסות והרקע

כללים לביטול הסכם ממון

הסכמי ממון הם הסכמים שהייעוד שלהם הוא מציאת הדרך הנכונה לפירוק קשר הנישואים מבחינה כלכלית. בזמן פרידה, החיים של אנשים משתנים והם צריכים להמציא את

יחסי ממון בין בני זוג

בני זוג אשר מחליטים להתחתן בישראל צריכים להבין את כלל ההשלכות הנגזרות מכך. יש המון אלמנטים חוקיים סביב הנישואין, ורובם סובבים סביב כסף. האלמנט הכלכלי