חיוב בעל בגט בנסיבות של בגידה

גירושין אינן תהליך פשוט לאף אחד מהצדדים בזוגיות וללא קשר לסיבה שבגינה הזוג מחליט להתגרש. אך, הסיטואציה הופכת למסובכת אף יותר במקרים בהם התבצעה בגידה של אחד מבני הזוג. האם ניתן לחייב בעל לתת גט לאשתו במקרה בו בגד בה? והאם שלום בית חושב יותר?

גירושין בראי ההלכה

מבחינת ההלכה היהודית גירושין הינן הליך קיצוני ומצב שהוא אל חזור ולכן מבחינת ההלכה היהודית כל מקרה אשר ניתן לפתור באמצעות הליכים של שלום בית יהיו מועדפים על בית הדין והוא יפסוק בדרך כלל בכיוון של העדפה לשלום בית על פני החלטה של גירושין מיידיים.

 

כשיש צורך בכפיית גט

נוסף לנטייה של הרבנות להעדיף שלום בית על פני גירושין, ישנם גם חוקים ברורים הקשורים להליך הגירושין ומתן הגט. אחד מאלו הינה העובדה שחייבים את הסכמתם של שני בני הזוג לסיום הקשר. הבעל חייב להסכים לתת את הגט ואילו האישה צריכה להסכים לקבלו. על כן, במקרה בו הבעל אינו מסכים לתת את הגט וישנה עילה לכפיית גט יופעלו עליו סנקציות אשר תפקידן לגרום לו לתת את הגט לאשתו.

 

מה המהות של בגידה

יש להבדיל בין המהות המשפטית, ההלכתית והאישית של כל אחד בנושא הבגידה. אם נתחיל בנושא האישי, רבים רואים בגידה בצורות שונות, למשל פגישה עם אדם שלישי, קיומו של קשר אינטימי (לא מיני) ועד לקיומם של יחסי מין עם אדם אחר. כשיהיו אנשים אחרים אשר חיים במערכת יחסים פתוחה או פלורליסטית ואינם רואים במצבים אלו בגידה.

מבחינת הדין ההלכתי שעל בסיסו מתבצעות ההחלטות בנוגע למוסד הנישואים והגירושין בישראל בגידה מוגדרת כקיום יחסי מין עם אדם שאינו הבעל או האישה של אותו אדם נשוי. מבחינת הדין המשפטי, אין חוק בישראל אשר מגדיר בגידה בתור עבירה. עם זאת, במקרים בהם קיים הסכם ממון, רבים מצרפים אליו סעיף ניאוף אשר מגדיר כי בן זוג שיבגוד אינו זכאי לחלקו בהסכם או ברכוש.

 

ההבדל שבין בגידה של אישה ובגידה של גבר בראי ההלכה

ההלכה היהודית אינה רואה בכל התחומים (או ברובם) את הנשים והגברים כשווים, ישנם תחומים רבים בהם מה ש"נסלח" לגבר נחשב לעבירה חמורה מאוד מצד האישה. דוגמה טובה לכך ניתן לראות בתחום הניאוף.

חיוב בעל בגט בנסיבות של בגידה
חיוב בעל בגט בנסיבות של בגידה

אישה אשר בגדה בבעלה, נחשבת למי ש"זנתה לבעלה" ומדובר באישום חמור מאוד. כתוצאה מבגידה זו (אגב גם אם מדובר באישה עגונה שבעלה אינו מסכים לתת לה גט), האישה עשויה לאבד את זכאותה למזונות. נוסף לכך, מקרה בו האישה בגדה בבעלה מהווה עילה לגירושין והבעל יכול לדרוש את הגירושין בהצגת שני עדים לקיומו של מעשה הבגידה.

לעומת זאת, מצד הגבר הבגידה נחשבת לנסלחת יותר ואין אף חוק המחייב לכפות גט בשל קיומה של הבגידה.

 

האם ניתן לכפות על גבר לתת גט בשל בגידה?

עם כן, האם ניתן באמת לכפות על בעל לתת גט בשל העילה של בגידה? התשובה לכך היא דיי סבוכה. הדיינים מצד אחד מכוונים מאוד לכיוון של שלום בית ומחילה על "המעידה" ולכן ידחפו גם את בני הזוג לנסות להשלים ולפתור את הבעיה.

עם זאת, במקרה בו שלום בית לא עוזר והאישה אינה רוצה להמשיך בקשר הזוגי, לדיינים לא נותרת ברירה אלא לפסוק למתן הגט. חשוב להבין שמדובר בהליך טורדני וארוך מאוד, במסגרתו האישה תידרש להוכיח כי הגבר בגד. נוסף לכך, האישה תידרש להליך של גישור ושלום בית בטרם תוכל לקבל את הסכמת בית הדין לגט.

 

בגידה כחלק מנושא ההתעללות

במקרים בהם הבעל בגד מספר רב של פעמים, ניתן להתייחס לסיטואציה באופן שונה ולהציגה כהתעללות נפשית ממושכחת באישה. מבחינת בית הדין הרבני התעללות נפשית ופגיעה מנטלית האישה נחשבות לפגיעה חמורה אשר מהווה עילה לגירושין.

נוסף לכך, ישנן עילות נוספות המהוות סיבה לקבלת גט והן כוללות בתוכן גם את אי רצונו או הסכמתו של בן הזוג לקיים יחסי מין עם אשתו. לכן, לעיתים במצב של בגידה ממושכת כשהבעל אינו מקיים יחסים עם אשתו העילה לקיום הגט תגיע דווקא מהכיוון הזה ולא מעצם הבגידה.

 

האם הבעל יכול לסרב לתת את הגט?

כשבית הדין הרבני מחליט שהבגידה (או כל סיבה אחרת) הינן עילות מוצדקות לגירושין מדובר רק בשלב הראשון של התהליך. הגט עצמו חייב להינתן ולהתקבל בהסכמה של שני הצדדים. מכאן שגבר שבגד אך אינו רוצה לפרק את התא המשפחתי או שמנגד רוצה לשפר את תנאי הגירושין יכול לסרב לתת את הגט ובכך להשאיר את האישה עגונה. מצב זה נקרא סרבנות גט.

 

מה ניתן לעשות עם סרבני גט?

במקרים של סרבני גט, לא ניתן לתת את הגט במעמד חד צדדי, חייבים "לשכנע" את הבעל לתת את הגט לאשתו ובאופן הזה להתיר את הקשר. הדרך לכפייה של גט ולטיפול בסרבני גט הינה הטלה של סנקציות ועונשים על הצד הסרבן.

הסנקציות עשויות להיות כלכליות, כמו הקפאה של חשבון הבנק. מקצועיות, שלילת רישיון עבודה או רישיון רכב. ואף להגיע למצב של צו איסור יציאה מן הארץ או מאסר. הסנקציות ימשכו עד למועד בו הבעל יסכים לתת את הגט לאשתו.

 

למה חשוב להתגרש כהלכה – עגינות

מצב בו אישה נותרת נשואה לבעלה למרות הגשת תביעת הגירושין והסכמת בית הדין למתן גט נקרא עגינות. מדובר במצב בו האישה אינה יכולה להמשיך בחייה ולפתח מערכת יחסים אינטימית וזוגית חדשה (זאת על פי חוקי ההלכה). אישה שתפנה למערכת יחסים חדשה נחשבת כמי שזנתה ובגדה בבעלה ולכן חלים עליה כל ה"עונשים" החלים על אישה נואפת. מעבר לכך, היא ובן הזוג איתו היא בקשר לא יוכלו להתחתן ברבנות לעולם.

ישנן נשים רבות שמבחינתן אין חשיבות לחתונה נוספת ברבנות אך חשוב לזכור שבמצב כזה הילדים שיולדו יחשבו לממזרים וגם הם יהיו פסולי חיתון לדורות.

 

מה לגבי המישור האזרחי?

כפי שציינו במישור האזרחי לבית הדין לענייני משפחה אין יכולת לכפות או לפסוק לכיוון של קבלת גט. הסמכויות היחידות של בית הדין האזרחי הן בתחום של הסכם הגירושין. המשמעות היא שכדי לקבל את אישור הגירושין חייבים בכל מקרה לעבור דרך הרבנות.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

האם הסכמה להתגרש מהווה עילה לכפיית גט?

תחום הנישואים והגירושין בישראל מהווה את אחת מהנקודות הרגישות ביותר הקיימות בכל הסכסוך שבין דת למדינה. היסטורית הרבנות הראשית ומוסדות הדת קיבלו את הסמכות הבלעדית

דרכי כפיית גט

כפיית גט אינה דבר של מה בכך, מדובר על הליך מסובך הן מבחינה הלכתית והן מבחינה חוקית אזרחית ויש צורך להבין לעומק את המשמעויות של