התנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין

אנשים שונים נוטים להגיב לפרידה או גירושין בצורה שונה. לכל אדם, ישנו מנעד התגובות האופייניות לו למצבי משבר בחייו. רבות מן התגובות הללו הן טבעיות לחלוטין ואף צפויות. אולם לחלק לא מבוטל מתוכן עלולות להיות השלכות בעייתיות בהליכי פרידה או גירושין. לכן חשוב להיות מודעים אליהן ולדעת להתמודד עימן כראוי.

מגוון התנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין שחשוב להכיר

פרידה או גירושין עשויות כאמור להוביל למנעד רחב של התנהגויות ובהן:

  1. ביטויי זעם ועלבון – לא אחת, אחד הצדדים בפרידה או בגירושין חש כעס עז כלפי בן או בת הזוג ובפרט כאשר סיום הקשר הזוגי בא ביוזמתו של הצד השני. אולם לא אחת מתברר שהכעס אינו לחלוטין מוצדק ולא בהכרח רציונלי, בהתחשב בכך שמזה זמן רב היו בזוגיות סממנים שהצביעו על הצורך ב"פירוק החבילה".
  2. פעולות נקם: הצורך בנקמה בין בני זוג שנפרדו בצורה מכוערת, הוא ביטוי שכיח למדי של רגשות הזעם והעלבון שאותם מנינו לעיל. כאשר אחד מבני הזוג חש כי הפרידה או הגירושין הם בבחינת נטישה או בגידה מצד בן הזוג, עלול להתפתח צורך בנקמה בבני הזוג.

התנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין המגיעות על רגע הרגשות הנ"ל, עלולות להיות בעלות השלכות הרות אסון ולגרום לשני הצדדים נזקים חמורים במסגרת הליכי הגירושין או הפרידה.

 

ההשלכות הבעייתיות של התנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין

בשורות הקודמות דנו ברגשות השליליים שעלולים להתעורר בקרב בני זוג הנתונים בהליכי פרידה או גירושין. במקרים לא מעטים, רגשות קשים אלו עלולים להוביל לנקיטת פעולות הרסניות מצד אחד מבני הזוג, העלולות להקשות על סיום היחסים ולפגוע במי מהצדדים אם לא בשניהם.

להלן ההשלכות הבעייתיות שהתנהגויות אלו עלולות לגרום להן:

  1. עיכוב של סיום הקשר הזוגי: החוק במדינת ישראל דורש את הסכמתם של שני בני הזוג לסיום הנישואין. ההלכה היהודית, מחייבת את בני הזוג לעבור טקס שנקרא "סידור גט" כדי להפוך את סיום הנישואין לרשמי וחוקי. ללא טקס כזה, אף אחד מבני הזוג אינו יכול לפתוח בדף חדש בחייו הזוגיים והאישיים. לא אחת, גברים מסרבים למתן גט לזוגתם בכוונה, כאשר הם מונעים מיצר נקמנות ומטענים רגשיים, ולאו דווקא משיקולים ענייניים.
  2. הארכת ההליך המשפטי: טקטיקה נוספת שנוהגים לנקוט בה מי שחשים שנפגעו בעקבות רצונם של בני זוגם להיפרד או להתגרש, היא לסרב להגיע להסכמה ופשרות עם בני זוגם בכל מחיר, באופן אשר מוביל לכך שהליך הגירושין מגיע לכלל התדיינות משפטית במסגרת תביעת גירושין. למותר לציין כי התדיינות משפטית ממושכת בתביעות גירושין ובכלל, מובילה לא רק לאובדן זמן יקר לשני הצדדים והתשה רגשית, אלא גם להוצאות כספיות כבדות ביותר. כך שהלכה למעשה, הארכת ההתדיינות המשפטית אינה משרת איש כאשר היא מתבצעת מטעמים רגשיים ולא מעשיים.
  3. הגשה של תביעות כספיות נטולות בסיס: ישנם אנשים שבוחרים להגיש תביעות שונות כנגד בני זוגם כדרך להתנקם בהם ולהקשות עליהם בעקבות הפרידה או הגירושין. במקרים רבים מדובר בתביעות כה מופרכות עד שברור לבית המשפט שאלו הוגשו אך ורק כאמתלה לעיכוב הליכי הגירושין בין בני הזוג.
  4. שימוש בהליך הגירושין כאמצעי לחילוץ כספים ונכסים מבני הזוג: לא אחת מנסים אנשים לנצל את הליך הגירושין כדי לחלץ כספים ונכסים מבני זוגם, באופן שאינו מגובה על ידי הוראות החוק. זוהי טקטיקת פעולה נלוזה שבסיכומו של עניין סיכוייה להצליח קטנים, ומנגד – כרוכה בהוצאות משפטיות יקרות ולא מבוטלות לשני הצדדים ובבזבוז זמן משווע.
התנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין
התנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין

כיצד מתמודד החוק בישראל עם התנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין

המחוקק במדינת ישראל מודע לכך שהתנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין עלולות לדרדר אנשים מסוימים להתנהלות בלתי עניינית ובלתי מוצדקת. לכן ישנן הוראות ספציפיות בחוק המגדירות את זכויותיו של כל אחד מהצדדים בפרידה בין ידועים בציבור או בהליך הגירושין. לדוגמא, החוק מגדיר מתווה סדור לחלוקת רכוש בין זוגות שאינם חתומים על הסכם ממון.

מתווה זה ידוע בתור "איזון משאבים" והוא מוסדר באמצעות חוק יחסי ממון בין בני זוג. על פיו, הרכוש שנצבר בין בני הזוג לאורך חייהם המשותפים כזוג נשוי, יחולק ביניהם שווה בשווה בגירושין. הסייגים לעניין זה, מפורטים גם הם בחוק. כך שפעולות של סחטנות או ניסיונות להשתמש בילדים כאמצעי להפעלת לחץ כלכלי על בני הזוג, הם די סרי טעם.

בנוסף, החל משנת 2016, נכנס לתוקפו החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה. חוק זה מחייב כל זוג הפותח בהליכי גירושין, לגשת למפגשי גישור בחסות המדינה לפני שההליך מגיע לטיפול משפטי. פתרון זה בא להפחית את עומס תביעות הגירושין בבתי המשפט בארץ, ולאפשר לבני הזוג למצוא את עמק השווה חרף המשקעים והמטענים הרגשיים הנלווים להחלטה להתגרש.

 

חשיבות הסיוע המשפטי בהקשר להתנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין

כאשר מתקבלת ההחלטה על גירושין, בין אם מדובר בהחלטה שיזם אחד מבני הזוג ובין אם ההחלטה נתקבלה במשותף, חשוב להזדרז ולהיוועץ בעורך דין גירושין, שהוא עו"ד המתמחה בדיני משפחה. לא אחת, הרגשות הקשים הנלווים לפרידה הממשמשת ובאה משבשים את מנגנון קבלת ההחלטות של מי מבני הזוג. בעקבות כך, ישנה נטיה לנקוט בפעולות שעלולות להסב נזקים כבדים לכל המעורבים בטווח הארוך.

אולם כאשר אדם מסתייע בעורך דין במסגרת ניתוק הקשר הזוגי שלו, קל יותר להבין את ההשלכות שעלולות להיגזר מביצוע המעשים הללו, ולהימנע מהם או למצוא חלופות חוקיות שיספקו מענה טוב יותר. בנוסף, לא תמיד הגשת תביעה כנגד בן הזוג היא הדרך המשתלמת ביותר להשיג מטרות שונות.

כאשר אנשים הניצבים לקראת פרידה או גירושין מסתייעים בחוות דעתו המקצועית של עו"ד, קל יותר להבין מתי יש היתכנות להצלחת התביעה, ומתי מדובר בבזבוז מיותר של זמן, כסף ואנרגיה. הסיוע המשפטי הוא כמובן חיוני גם למי שמוצא עצמו נפגע מהתנהגויות שונות הנובעות מפרידה או מגירושין מצד בן / בת זוגו, ומעוניין להשתמש בסעדים שהחוק מעמיד לרשותו.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

למה לצפות מהליך גישור גירושין

הליך הגירושין בין בני הזוג מפגיש אותם, לאחר שנים של חיים משותפים, משני צדי המתרס כאשר כל צד אוחז בעמדה שונה באשר לסוגיות הנובעות מהפרידה,

צו הרחקה בגירושין

צו הרחקה בגירושין הוא צו בית משפט שמאפשר להרחיק אדם מבן / בת זוגו ו/או ילדיו, במידה ועולה חשד לכך שאותו אדם יפגע בבני משפחתו.

תביעת גירושין – עיקרי התהליך

כאשר יחסיהם של בני זוג נשואים עולים על שרטון, לעיתים מגיעים של בני הזוג להחלטה משותפת לפתוח בהליך גירושין בהסכמה. במצב כזה, ככל שבני הזוג