השעיה מעבודה בשל סרבנות גט

תופעת סרבנות הגט הפכה בשנים האחרונות להיות חלק בלתי נפרד מהמחאה והדרישה של נשים לשוויון כמו גם לאחת המחלוקות העיקריות בנושאים של הפרדת דת ומדינה. כדי להילחם בתופעה, להקטין את ממדיה וגם לתת לרבנות ולדיינים פתרון לבעיה קיימות אפשרויות של הטלת סנקציות חמורות כנגד סרבני הגט, כחלק מכך גם השעיה מעבודה ופגיעה בחופש התעסוקה.

סרבנות גט – כשהגירושין הופכים לסיוט

מתן גט הינו הטקס הדתי הרשמי המתקיים בהליך הגירושין היהודי. בטקס זה, הבעל מגרש את אשתו ומתיר אותה לכל איש. וכפי שבעת החתונה והקידושין האיש מעניק לאשתו את כתובתה, כך במהלך הגירושין הוא מעניק לה את הגט.

סרבנות גט הינה תופעה בה הגבר אינו מוכן להעניק לאשתו את הגט או מנגד האישה אינה מוכנה לקבל את הגט מידי בעלה. וכפי שטקס הנישואים נעשה בהסכמה של שני הצדדים, כך גם הליך הגירושין חייב להתבצע בהסכמה של שני בני הזוג.

 

האם יש צדק בדרישה להסכמה הדדית?

לדרישה ששני בני הזוג יסכימו על הגירושין יש שורשים עתיקים שמטרתם הייתה לשמור על זכויות האישה ועל שלום המשפחה (בתקופה בה לנשים לא היו זכויות רבות והן לא יכלו להיות עצמאיות). אך, כשאנחנו בוחנים את הליך הגירושין כולו ואת תופעת סרבנות הגט בתקופה המודרנית בה אנחנו חיים, עולות שאלות והסתייגויות רבות לגבי נכונות ההליך.

 

כשדת ומדינה נפגשים

במדינת ישראל כל הסמכויות בנושאים של נישואים וגירושין מוטלים על בתי הדין הדתיים השונים. בכל הנוגע להליך במגזר היהודי הסמכות המוחלטת על הליך הנישואים והגירושין מוקפד בידי הרבנות הראשית אשר מיישמת את חוקי ההלכה במלואם.

עם זאת, זוגות אשר רוצים להתחתן מחוץ לכותלי הרבנות יכולים לקיים טקס של נישואים אזרחיים במדינות רבות כמו איי סיישל, קפריסין ויוון. אך, את הליך הגירושין הם ידרשו לקיים דרך הרבנות ולכן הם עשויים להיקלע למצב של עגינות גם אם לא התחתנו כדת משה וישראל.

 

לא רק פגיעה בנשים

רבים ששומעים את המונח סרבנות גט ושומעים על תופעת הנשים העגונות מניחים שסרבני גט הינם בראש ובראשונה גברים והתופעה פוגעת אך ורק בנשים. אך האמת היא שישנם גם מקרים לא מועטים של סרבנות גט מצד נשים המסרבות לקבל את הגט מידי בעליהן ובצורה זו כובלות אותם להישאר נשואיים. עם זאת, במצב של עגינות הנפגעות העיקריות הינן הנשים.

השעיה מעבודה בשל סרבנות גט
השעיה מעבודה בשל סרבנות גט

המשמעות של להיות עגון או עגונה

כפי שקבלת גט והליך הגירושין מבוסס כולו על חוקי ההלכה, כך גם נושא סרבנות הגט והעגינות. ההלכה מגדירה חוקים שונים בין נשים לגברים נשואים וגם עונשים שונים על בגידה מחוץ לחיי הנישואים.

כתוצאה מכך, אישה הנותרת עגונה אינה יכולה להמשיך עם חייה האישיים והיא מונעת מלחיות ולקיים יחסי מין עם גברים אחרים. באם אישה עגונה (הנחשבת לאשת איש לכל דבר ועניין) תקיים יחסי מין עם גבר אחר היא עשויה להיענש על המעשה וכעונש לאבד את זכויותיה על מזונות. בנוסף, יאסר עליה להינשא לאותו גבר (לאחר שתתגרש) ואם יולדו לזוג ילדים, אלו יוגדרו ממזרים ויחשבו הם וצאצאים לפסולי חיתון.

לעומת זאת, גבר אשר נותר עגון יכול להמשיך לחיות את חיו ואף ישנם מקרים לא מעטים בהם הרבנות מתירה לאותו גבר להינשא בשנית למרות היותו עגון.

 

מה ניתן לעשות כנגד סרבני גט?

היקף התופעה אינו ברור, הנתונים הרשמיים המפורסמים על ידי הרבנות וגופי הממשל אינם תואמים לאלו המפורסמים על ידי ארגוני נשים ועל כן לא ניתן להכריע באופן וודאי מהו היקף התופעה. אך ברור לכל שבמאה ה-21 קיומה של תופעה המונעת מאחר את הזכויות הבסיסיות ביותר שלהם חייבת להיפסק ולצורך כך בדיוק נקבעו בחוק סנקציות הניתנות ליישום כנגד סרבני גט. בין אם מדובר באישה המסרבת לקבל את הגט או גבר המסרב לתת את הגט.

 

סנקציות הפוגעות בחופש התעסוקה

כל המטרה העיקרית של הסנקציות הינה פגיעה משמעותית באורח חיו, ביכולת הפרנסה ובשמו הטוב של סרבן הגט וזאת בכדי להפעיל עליו לחץ משמעותי לתת את הגט. אחת הדרכים שאף תופסת תאוצה בשנים האחרונות הינה סנקציות בתחום התעסוקה בכלל והשעיה מהעבודה בפרט. האפשרות של סנקציות מהסוג נכון לשנת 2021 מגיעה בעיקר בתחומים אשר נמצאים באחריות של המדינה.

 

הגבלות בשירות המדינה

ההגבלה הראשונה בתחום התעסוקה הינה הגבלה על התמנות או שירות במשרות שהן בשירות המדינה.

 

הקפאת רישיון מקצועי

ההגבלה השנייה הינה הקפאה רישיונות מקצועיים כמו רישיון עריכת דין, ריאת חשבון או רוקחות. באופן זה סרבן הגט אינו יכול לעסוק בתחום העבודה שלו והוא אף עשוי לאבד לקוחות רבים.

 

סנקציות נוספות

נוסף לסנקציות בתחום התעסוקה שכיום הינן מוגבלות לנדבך מסוים באוכלוסייה ישנן הגבלות רבות נוספות אשר ניתן להטיל על סרבני גט. ההגבלות הללו כוללות ביניהן הגבלה על יציאה מהארץ ובתוך כך גם הגבלה על קבלת או הארכת דרכון. כמו גם הגבלה על חידוש, החזקת או קבלת רישיון נהיגה.

נוסף לכך קיימות סנקציות כלכליות רבות הכוללות גם הקפאה של חשבונות בנק, עיקול קצבאות, נכסים ורכוש ואף קיימת למסורב הגט להגיש תביעה אזרחית כנגד סרבן הגט וזאת לצורך קבלת פיצויים על תקופת העגינות. הסנקציה המשמעותית ביותר הינה מאסר אשר יכול להימשך מספר ימים (המאסר הקצר ביותר שתועד היה יום) ועד לשנים רבות וזאת עד מתן הגט.

 

האם הסנקציות מוטלות על סרבנים וסרבניות כאחד?

אומנם החוק מאפשר לדיינים להטיל סנקציות זהות הן על סרבני והן על סרבניות גט, אך המציאות מראה כי ברוב המקרים על סרבניות גט בדרך כלל לא מוטלות הגבלות משמעותיות וזאת ככל הנראה בגלל שגברים עגונים נפגעים משמעותית פחות מנשים עגונות.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

האם הסכמה להתגרש מהווה עילה לכפיית גט?

תחום הנישואים והגירושין בישראל מהווה את אחת מהנקודות הרגישות ביותר הקיימות בכל הסכסוך שבין דת למדינה. היסטורית הרבנות הראשית ומוסדות הדת קיבלו את הסמכות הבלעדית

דרכי כפיית גט

כפיית גט אינה דבר של מה בכך, מדובר על הליך מסובך הן מבחינה הלכתית והן מבחינה חוקית אזרחית ויש צורך להבין לעומק את המשמעויות של