הליכי גירושין נוטים לא אחת להידרדר עד כדי מאבקי כוחות מכוערים. נושאים כמו כסף, נכסים, רכוש, משמורת, הסדרי ראיה, ובמקרים שונים גם מאבק על עצם הזכות לקבל גט מבן הזוג השני – הם מנת חלקם של בני זוג רבים בהקשר זה. אולם ישנם כמה קווים אדומים בהליך הגירושין שחשוב להישמר מחצייתם. בכך נדון בהרחבה בשורות שלהלן.
"רק על הקווים" – על חשיבותה של הוגנות בהליך הגירושין
הליך הגירושין אינו הליך קל בשום מובן. הצורך לבצע הפרדת כוחות ומשאבים בין זוג אנשים שעד לא מזמן היו זה חלק בלתי נפרד מחייה של זו, אינו קל לעיכול וודאי שלא לביצוע. אולם כאשר שני הצדדים עושים מאמץ כנה לסיים את תקופת הנישואין ביניהם בצורה הוגנת ומכבדת, הדבר תורם לקיצור ההליך, לחיסכון בהוצאות משפטיות מיותרות ולהפחתת עוגמת הנפש והמצוקה ההדדית.
מדוע חשוב להגדיר קווים אדומים בגירושין?
אנשים רבים ניגשים ברוח קרב להליך הגירושין שלהם, כאשר הם נכונים "להסיר את הכפפות" ולהיכנס בבני הזוג בכל דרך אפשרית. אולם כפי שציינו לעיל, בראייה ארוכת טווח נדיר שהדבר משרת מישהו. לכן חשוב להגדיר גבולות גזרה בגירושין וכללי "עשה ואל תעשה" שיגנו על כל המעורבים.
הקווים האדומים בהליך הגירושין – מה הם וכיצד ניתן לזהות אותם?
קווים אדומים בגירושין הם כאמור הגבולות שבני הזוג צריכים להישמר מפני חצייתם, אם ברצונם להימנע ממצב בו הם עוברים על החוק, על כללי המוסר וההגינות הבסיסיים, ואף מסבים לעצמם ולילדיהם נזק בתהליך.
עוצרים באדום: דעו את גבולות הגזרה שלכם בהליך הגירושין
למרות האמור לעיל, קווים אדומים בגירושין ובכלל הם גם עניין יחסי, תלוי הקשר ותרבות, וסובייקטיבי במידת מה. לכן בשורות הבאות נתמקד בקווים האדומים בהליך הגירושין בעיקר בפן החוקי והמשפטי, עם נגיעה בנושא של טובת הילדים בגירושין:
נקיטת צעדים פליליים בגירושין
בהליכי גירושין בשום נסיבות והקשר, אין לעשות שימוש באמצעי המנוגד לחוק ומיועד להפללת הצד השני בגירושין או לפגיעה בזכויותיו. לצורך העניין – כאשר הגירושין מתרחשים על רקע חשד של הגבר לבגידה מצד אשתו, אף שהצגת הוכחות למעשי הבגידה בבית דין רבני עלולה להוביל לשינוי בגובה דמי המזונות לאישה וביטול כתובתה, אסור לבעל לעבור על החוק כדי להשיג הוכחות לחשדותיו.
למותר לציין בהקשר זה כי שימוש באמצעיים פליליים לתכלית זו, כגון הסגת גבול או פגיעה בפרטיות הופך את המידע שהושג בדרכים בלתי כשרות אלו לבלתי קביל מבחינה משפטית. לכן הוא לא ישרת את הצד שהשיג אותו ואף עשוי להוביל לפגיעה באינטרסים שלו בהליך הגירושין, בסופו של תהליך.
קווים אדומים בראי המוסר
ישנם קווים אדומים בהליך הגירושין, שחרף היותם אלמנטריים מבחינה מוסרית, אין להם הגדרה גורפת בחוק. אולם חציית הקווים הללו מצביעה על העדר הגינות בסיסית וחוסר תום לב מצד מי שאחראי לכך.
להלן מספר דוגמאות קלאסיות לחציית קווים אדומים בהליכי גירושין, שאינה מוגבלת בחוק אך אינה הוגנת:
- השגה של מידע אשר נוגע להתנהלותו של בן הזוג בדרכי מניפולציה – לדוגמא, חילוץ פרטים על הצד השני בגירושין מחבר משותף באמתלות שונות שאין בהן ממש. לא אחת, התנהלות כזו היא על קו התפר שבין הפלילי לחוקי, אך קשה לטעון שזוהי התנהגות הולמת או לגיטימית בראי המוסר. ברבים מן המקרים, חשיפת המידע הנ"ל עשויה לגרום לנזקים בלתי מידתיים ובלתי הפיכים גם לצד השני בגירושין, אך גם לקשר עם אותו חבר משותף שממנו המידע חולץ.
- הצגת תנאים בלתי הוגנים – לדוגמא, התנייה של ההסכמה למתן משמורת בלעדית או לויתורים הנוגעים לילדים בגירושין, כדרך לסחוט מבן הזוג ויתורים בנושאים כלכליים.
- קווים אדומים הקשורים בילדים המשותפים בגירושין – על פי רוב, הורים שבוחרים להתגרש עושים זאת מתוך חשש ניכר לפגיעה בטובת הילדים המשותפים. אולם ישנם גם מקרים שבהם חרף הכוונות הטובות של בני הזוג המתגרשים, כשהמחלוקות בתיק הגירושין מגיעות לערכאות משפטיות, הילדים הופכים בעל כורחם לכלי מיקוח שבו משתמשים בני הזוג לקידום האינטרסים שלהם בהליך. אין ספק שמדובר בדרך מסוכנת ללכת בה שאינה מיטיבה עם הילדים לא בטווח המיידי ולא בטווח הרחוק. כאשר הדבר מוביל להסתה של הילדים מצד הורה אחד נגד ההורה השני, מדובר על חציית קווים של ממש שיש בה כדי לצלק את הילדים לצמיתות.
הפתרונות שיאפשרו לכם להישאר בתוך הקווים האדומים בהליך הגירושין ולא מחוץ להם
החל משנת 2016 – אז נחקק חוק המהו"ת, החוק בישראל, מחייב זוגות הפונים להליכי גירושין להתחיל את ההליך בסדרה של פגישות גישור. זהו פתרון שנועד לאפשר לבני הזוג לבחון את המחלוקות שהתגלעו ביניהם ולנסות להתיר אותן אחת אחת, מבלי שהדבר יחייב מעורבות של בית המשפט. הליך הגישור נפרש על פני 4 מפגשים בהוראת החוק, המונחים על ידי מגשר בעל הסמכה מתחום העבודה הסוציאלית.
במקרים רבים ניתן במתכונת זו להגיע להסכמות ופשרות במרבית הנושאים הכרוכים בהליך הגירושין, מבלי להיגרר להתדיינות משפטית ממושכת, יקרה ומכוערת בין כתלי בית המשפט. מנגד, ניתן גם לנהל את הגישור לקראת הגירושין במסגרת פרטית, מול עו"ד המתמחה בדיני משפחה שהוא בעל הסמכת מגשר.
למרבה הצער, לא אחת מחליט מי מבני הזוג או שניהם, לפוצץ את המשא ומתן שלשמו נועד הליך הגישור, כדי להקשות על הצד השני ולגרור את הליך הגירושין לטיפול משפטי כתביעת גירושין בבית משפט. מדובר לא רק בחציית הקווים האדומים בהליך הגירושין, אלא גם בטעות שבסופו של דבר, עתידה לעלות לשני בני הזוג גם בזמן, גם בכספים רבים וגם לגבות מחיר נפשי כבד.
כך עורך דין מסייע לזוגות להימנע מחציית הקווים האדומים בהליך הגירושין
במסגרת תפקידו של עורך דין גירושין הוא אחראי לכוון את לקוחותיו בהליך באופן שיאפשר להם לדעת מה מותר ולגיטימי לעשות ומה פחות. הייעוץ המשפטי – הגם שאינו מחייב את הלקוח, נועד להיטיב עמו, ולכן הפנייה לליווי של עו"ד גירושין היא מומלצת במיוחד כשתנאי השטח נראים קשים.