ביטול הסכם ממון שאושר כדין

אף שהסכמים שמקבלים את אישורו של בית המשפט נחשבים כהסכמים מחייבים בעלי מעמד של פסק דין, ישנן לעיתים סיטואציות שבהן ניתן לבטל את ההסכמים הללו. זאת אם ניתן להוכיח כי מדובר בהסכם לא הוגן, לא מוסרי או כזה שנחתם בכפייה. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא ביטול הסכם ממון שאושר כדין, לאחר שנתגלה שהוא נחתם בצורה בעייתית.

החשיבות של הסכם ממון

המטרה של הסכם ממון הוא לקבוע מראש את אופן חלוקת הכסף והרכוש של זוג במקרה שיתגרשו. ההסכם נוגע אך ורק לחלק הכלכלי בקשר, אם כי חשוב לזכור שבעת גירושין מחלקים גם זמן עם הילדים, כך שלא הכל נקבע מראש. הסכם ממון מגיע לרוב מהצד החזק יותר כלכלית.

אנשים עם כסף, רכוש או גב כלכלי גדול, רוצים לשמור על ההון שלהם במקרה של פרידה, והם יהיו אלו שיציעו את חתימת ההסכם בחודשים שלפני החתונה. ההצעה לבן או בת הזוג, באופן טבעי, היא קשה ולא נעימה.

 

הסכם ממון מוסיף המון ביטחון לחיי הנישואין – אך לפעמים הוא מבוטל בגירושין

מערכת יחסים זוגית היא כזו שמלווה בדרך כלל בהמון עליות וירידות לאורך השנים. במרבית המקרים, מצליחים אנשים להתגבר על הקשיים ולחיות חיים מאושרים, אך לא תמיד זה המקרה. שיעור הגירושין הוא גבוה ונובע מהרבה מאוד סיבות, כמו חוסר סבלנות לטעויות, הבנה שיש אלטרנטיבות, המרדף האובססיבי אחרי האושר ועוד.

המשמעות של כך היא שהרבה מאוד אנשים צריכים לחשוב על היום שאחרי הפרידה, גם אם זה לא נעים. הסכמי ממון הם רלוונטיים וחשובים, במיוחד בימים אלו, כאשר הסטטיסטיקה מראה כי כ – 30 אחוז מהזוגות בישראל שמתחתנים, גם מסיימים את הקשר בהליך גירושין כואב. כדי להקל את התהליך, הסכם ממון נראה כמו הדבר הנכון לעשות, למרות אי הנוחות. אולם לא אחת, מחליט מי מבני הזוג לפנות לבית המשפט בבקשה לבטלו.

 

ביטול הסכם ממון שאושר כדין – באילו נסיבות?

הרבה אנשים יראו בהצעת הסכם ממון כהבעת אי אמון בבן הזוג או בקשר. למעשה, בן הזוג מבקש לקבוע את חלוקת הממון במקרה של פרידה, עוד לפני החתונה. מדובר במהלך מתבקש, שמתבצע לרוב כדי למנוע מצב של מריבות ואי שוויון לאחר הפרידה. ההסכם מגיע כדי לעשות סדר, אך הוא יכול לשמש גם ככלי עבור נוכלים.

יש הרבה מקרים של אנשים שמתחתנים עם אנשים אחרים אך ורק למען הכסף שלהם. במקרים כאלו, הסכמי ממון חד צדדיים נחתמים, ויש צורך, בשלב מאוחר יותר, בביצוע ביטול הסכם ממון כאושר כדין על ידי בית המשפט.

ביטול הסכם ממון שאושר כדין
ביטול הסכם ממון שאושר כדין

מתי מתבצע ביטול הסכם ממון שאושר כדין

ביטול הסכם ממון שאושר כדין יכול להתבצע רק בסיטואציות מאוד מסוימות. למעשה, הפעולה יכולה לקרות רק כאשר בשנים מקרים: כאשר החתימה נעשתה ללא ייצוג משפטי, ובנוסף, כאשר ההסכם הוא מאוד חד צדדי לכיוון צד אחד, וגורם פגיעה, בעיקר לצד החזק יותר.

כלומר, כאשר אנשים מחתימים את בני זוגם על מסמך חד צדדי, ורצים כדי להתגרש ו"לפדות את הזכייה" שלב קצר לאחר מכן. הביטול הוא אינו פשוט, ולא תמיד קורה, אך יש לכך תקדימים בעולם המשפטי.

 

חובת המעורבות של עורך דין גירושין בביטול הסכם ממון שאושר כדין

חתימה על הסכם ממון ללא נוכחות עורך דין היא מורכבת. יש הרבה מקרים בהם אנשים גורמים לבני הזוג שלהם להבין שהייצוג המשפטי הוא כזה שפועל לשני הכיוונים. אנשים תמימים לא תמיד מבינים את החשיבות של הסכם ממון, או חושבים שלא יהיה בו צורך, ולכן חותמים על מסמך בנוכחות עורך דין שמייצג את האינטרסים של הצד השני.

במקרה כזה, חשוב מאוד לפנות לשירותיו של עורך דין גירושין אשר מבין את הסיטואציה, ויידע כיצד לפעול כדי להשיג ביטול הסכם ממון שאושר כדין בבית המשפט.

 

הסכם ממון חד צדדי – עילה לביטול הסכם ממון שאושר כדין

הסכמי ממון חד צדדיים יכולים לגרום לכך שאדם שנכנס למערכת יחסים זוגית עם ממון ורכוש, יישאר ללא כלום בסיום הקשר. הסכמים כאלו הם נדירים, אך יכולים לקרות, והם אפילו חוקיים. יתרה מכך, בית המשפט חייב לוודא במעמד אישור הסכם הממון, כי שני הצדדים מבינים על מה הם חותמים. עם זאת, כאשר מדובר בבירור במעשה נוכלות, או בכוונת זדון, הרבה יותר קל להשיג ביטול, ולהחזיר את הממון לבעליו החוקי.

 

ביטול הסכם ממון שאושר כדין – רק לאחר בחינה משפטית מדוקדקת

ביטול הסכם ממון שאושר כדין צריך כמובן להיעשות לאחר הליך משפטי עמוק. בית המשפט צריך לבדוק את עומק הפגיעה באחד הצדדים, האם עורך דין היה נוכח בעת החתימה, האם שני הצדדים הבינו את משמעות החתימה על ההסכם ובנוסף, האם יש כאן עוולה שנעשתה במזיד. אם כל האלמנטים הללו מתקיימים, הסיכויים לביטול ההסכם עולים.

כמובן שהדבר הנכון ביותר לעשות הוא לעבוד עם עורך דין גירושין אשר מכיר את התחום ויוכל לסייע בזירוז התהליכים המשפטיים, וקידום הבירוקרטיה כדי להחזיר את המצב לקדמותו.

 

ביטול הסכם ממון שאושר כדין כדרך לתקן את העוול כלפי אחד מהצדדים בזוגיות

בהיעדר הסכם ממון, יש לזכור כי החוק עובד לטובת הצד החלש מבחינה כלכלית. הרכוש מחולק בצורה שווה מתוך הבנה כי בני הזוג ניהלו משק בית משותף, וגם אם אחד הצדדים הרוויח יותר, הצד השני סייע לו בניהול משק הבית, על חשבון עבודה.

הסכם ממון בא לתקן את העוול הזה, אם כי יש אנשים שיודעים לנצל אותו לרעה, ולבצע פעולות שיגרמו עוול. לכן, חתימה על הסכם ממון חייבת להיעשות עם עורך דין גירושין איכותי, שיידע לסייע ללקוח שלו להשיג את העסקה הטובה ביותר.

 

לסיכום

חתימה על הסכם ממון היא מתבקשת וטריוויאלית בימים אלו, ולמרות שיש אנשים שיראו בהסכם שכזה הבעת אי אמון בימים הקריטיים שלפני החתונה, בסופו של דבר, ההסכם אומר שהמצב הכלכלי של כל אחד מבני הזוג יחזור לקדמותו, ובהתאם למציאות הנוכחית, בכל הנוגע לטובת הילדים והמשך החיים של כל אחד מהם.

אודות המחברת

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

ביטול הסכם ממון

הסכם ממון הוא חוזה משפטי לכל דבר ועניין. ככזה יש לו מעמד משפטי של פסק דין מחייב. אולם יחד עם זאת, כאשר ניתן להוכיח שההסכם

הסכם ממון כהסכם מקפח

השאיפות הרומנטיות של מרביתנו כוללות מציאת בן או בת זוג איתם נוכל לבלות את שארית ימינו, באושר וגם בעושר. עם זאת, הסטטיסטיקה בישראל מראה סיפור

הסכם ממון על דירה

אנשים נכנסים למערכות יחסים בכל מיני סיטואציות שונות בחיים. לרוב, הרקע הסוציו אקונומי הוא די דומה, אך יש מקרים בהם יש הבדלים ברמת ההכנסות והרקע

כללים לביטול הסכם ממון

הסכמי ממון הם הסכמים שהייעוד שלהם הוא מציאת הדרך הנכונה לפירוק קשר הנישואים מבחינה כלכלית. בזמן פרידה, החיים של אנשים משתנים והם צריכים להמציא את

יחסי ממון בין בני זוג

בני זוג אשר מחליטים להתחתן בישראל צריכים להבין את כלל ההשלכות הנגזרות מכך. יש המון אלמנטים חוקיים סביב הנישואין, ורובם סובבים סביב כסף. האלמנט הכלכלי