אפליה בעבודה יכולה להתרחש במגוון מצבים ובדרכים שונות. חשוב לדעת שאפליה במקום העבודה היא אינה חוקית, לכן, בין אם אתם עובדים או מעסיקים חשוב שתכירו את המונח, את החוק ואת המצבים השונים שיכולים להיחשב כאפליה במקום העבודה. במאמר זה ניתן לכם את כל המידע הכי חשוב בנושא ואת המקרים הנפוצים ביותר הקיימים.
אפליה בעבודה – מה אפשר לעשות?
אם נתקלתם במצב של אפליה במקום העבודה או שאחד העובדים העלה בפניכם טענות כאלה ואחרות חשוב לדעת שיש איך לפעול. זכויות עובדים נגד הפלייה מעוגנות בחוק ולכן תוכלו לפעול במסגרת החוק בצורה שתייצר בירור מקיף והוגן שיאפשר לכל הצדדים להציג את הנקודות והטענות שלהם.
חשוב במצב כזה, לא משנה באיזה צד אתם, להתייעץ ולקחת ליווי של עורך דין מעולה המומחה לתחום ומכיר לעומק את החוק. הוא יוכל להנחות אתכם כיצד לפעול מהרגע הראשון ולוודא שאתם מקבלים בירור הוגן וצודק של המקרה או האירוע המדובר.
ארבעה מצבים נפוצים שנחשבים לאפליה בעבודה
אפליה בקבלה לעבודה
עוד לפני הקבלה לעבוד עלולה להתרחש אפליה בקבלה לעבודה, אך קשה יותר להוכיח את המקרים האלה, מעסיקים יכולים לנקוט בקלות בסיבות אחרות לאי קבלת המועמד לעבודה. לכן, למרות שמקרים אלה קורים הם הרבה יותר קשים להוכחה. יחד עם זאת, כבר היו תקדימים מעולם שאפשרו לאנשים לקבל פיצוי במצב כזה.
לכן בתור המעסיקים עליכם לוודא שאתם לא מסרבים לקבל מועמד לעבודה בשל גזע, מוצא אתני, דת, מין, גיל, נטייה מינית, מצב משפחתי או נכות. הדבר מתחיל כבר מעצם חיפוש העובדים ומודעות פרסום דורשים עם תנאים מפלים כמו "רק צעירים עד גיל 30" או "רק לגברים״ עלולות להוות בעיה.
אפליה בתנאי העבודה
במידה וקיימת אפליה בתנאי העבודה לאחר שהתחילה ההעסקה, יש אפשרות לטעון לאפליה במקום העבודה. אם קיימים הבדלים בשכר בין עובדים בעלי כישורים דומים הממלאים את אותו תפקיד רק בגלל שהם שייכים לקבוצות שונות, הדבר נחשב לאפליה בתנאי העבודה. יש לוודא שכל העובדים שלכם המועסקים באותו תפקיד ובעלי אותם כישורים – מקבלים שכר שווה ותנאים שווים.
אפליה בקידום והכשרה
אם בחברה שלכם יש אפשרויות קידום או אפשרויות הכשרה נוספות המובילות להתקדמות במקום העבודה, עליכם לוודא שאתם נותנים לכל העובדים את האפשרות האלה. נכון, זהו שטח קצת אפור כי לפעמים עובד אחד יהיה פשוט מוכשר יותר, אך יש להתייחס לעניין בזהירות מסוימת שכן במצב כזה העובד יכול לטעון לאפליה. לכן להתייעצות עם עורך דין יש חשיבות יתרה בכל מה שנוגע לאפליה בקידום והכשרה.
הטרדה והתנכלות
במידה והעובד חווה במקום העבודה התנהגות בלתי הולמת הקשורה לגזע, מוצא אתני, דת, מין, גיל, נטייה מינית, מצב משפחתי או נכות הדבר ייחשב לאפליה במקום העבודה. כך לדוגמא, דברים כגון הטרדה מינית בעבודה או יצירת סביבת עבודה עוינת ומפלה כלפי עובדים בגלל מינם, נטייתם המינית או כל מאפיין אחר מהווים אפליה במקום העבודה. לסיכום, נושא אפליה במקום העבודה הינו נושא מאד רגיש ומורכב. היו מודעים אליו הן בתור מעסיקים והן בתור עובדים והתייעצו עם עורך דין מעולה ומומחה לתחום במקרה הצורך.