עבור זוגות רבים הנכס המשמעותי ביותר שירכשו לאורך חייהם הזוגיים יהיה דירת מגורים או לעיתים דירה להשקעה. בעת הליך הגירושין שהוא פירוק הסכם הזוגיות בין בני הזוג, נעשה גם פירוק של השותפויות הנוספות שבני הזוג נכנסו אליהן כחלק מחייה משפחה. אחת מאלו הינה שותפות בבעלות של דירה והיא מהווה את אחת מהסוגיות הגוררות סכסוכים בין בני הזוג.
מהו פירוק שיתוף בדירה?
כשבני זוג (ובפעול כל מספר שותפים) בוחרים לרכוש נכס הם נכנסים לחוזה המגדיר אותם כשותפים בנכס אותו רכשו. כעת ההחלטות על הנכס וכך גם התשלום עליו מחולק בין שניהם. במקרה של פרידה של בני הזוג הם מפרקים את השותפות שלהם בחיים ולכן רוצים לחלק ביניהם את הרכוש שיש בבעלותם ולפנות איש, איש לדרכו.
האם זה תהליך מסובך?
לצורך מכירת הדירה שבבעלות בני הזוג יש צורך בהגשת בקשה לפירוק על ידי אחד מהצדדים. במידה ויש הסכמה בין בני הזוג הן על מכירת הדירה והן על החלוקה של הנכס ביניהם ההליך הינו פשוט מאוד ומתאפשר על ידי מכירה פשוטה של הנכס.
הסוגיות והבעיות מתחילות כשמי מבני הזוג אינו מעוניין בפירוק השיתוף בדירה, בין אם זה נובע מהעובדה שהוא אינו מעוניין בפירוק מערכת הנישואים של בני הזוג ובין אם זה נובע מאי הסכמה על החלוקה של הנכס ורצון לקבל נתח גדול יותר.
כיצד נקבע מהו האחוז מערך הדירה השייך לכל אחד מבני הזוג?
בדרך כלל הסוגייה של קביעת אחוזי החלוקה של הנכס בין בני הזוג הינה הסוגייה המשמעותית ביותר בכל הליך פירוק בשותפות.
נתחיל מהמקרה הפשוט ביותר, מדובר על מצב בו בני הזוג רכשו את הדירה לאחר נישואים והגדירו בחלוקה בטאבו כי הדירה שייכת לכל אחד מהם באופן שווה. במקרה כזה, לכל אחד ישנה בעלות של 50% מערך הדירה.
מקרה פשוט נוסף הינו מקרה בו הוסכם בכתב על החלוקה של הדירה, הסכם זה יכול להתבצע כחלק מהסכם ממון או כהסכם נפרד שנחתם על ידי בני הזוג במהלך חיי הנישואים שלהם. במצב זה, החלוקה של הדירה ושל כל רכוש נוסף המופיע בהסכם תתבצע בהתאם למוסכם בין הצדדים.
המצב המסובך
המקרה הסבוך יותר הינו מצב בו הדירה שייכת לאחד מבני הזוג באופן בלעדי וזאת משום שהוא רכש אותה עוד בטרם כניסתו לברית הנישואים עם בן זוגו או אם קיבל את הדירה במתנה או כחלק מירושה. במקרה כזה החוק מגדיר כי הדירה שייכת בבלעדיות לבן הזוג היחיד. עם זאת, במקרה בו בן הזוג השני יוכל להוכיח רצון לשיתוף של הנכס הוא עשוי להיות זכאי לחלק מן הנכס ואף למחצית ממנו.
מתי מתבצעת בקשת פירוק שיתוף בדירה?
על פי החוק כל אדם יכול להגיש בקשה לפירוק שיתוף בדירת מגורים. ההגשה מתבצעת בדרך כלל כחלק מהבקשה לגירושין. בדרך כלל הגשת הפירוק שיתוף בדירה מתבצע כשאין הסכמה על מכירת הדירה או על הליך הגירושין בכלל.
מה קורה במקרה שישנם ילדים הגרים בדירה?
הסיבה העיקרית והכמעט יחידה שבגינה יכול בית הדין להימנע ממתן אישור לפירוק שיתוף בדירה לזוג בהליכי גירושין הינה הילדים. סעיף 40 א' בחוק המקרקעין מגדיר כי חלה חובה לשמור על הילדים ולהבטיח להם קרות גג.
על כן, במקרה בו יש רצון למנוע את פירוק השיתוף בדירה או שאין אפשרות לספק לילדים קורת גג בטוחה לאחר מכירת דירת המגורים, בית הדין לענייני משפחה עשוי לדחות את הבקשה לפירוק שיתוף בדירה עד להבטחת שלומם ומצבם של הילדים.
מדור ספציפי
בנוסף לסוגייה של החוק האזרחי וההגנה על הילדים, גם בחוקי ההלכה ישנן הסתייגויות אשר עשויות למנוע את פירוק השיתוף. במקרה זה ישנו סעד הרלוונטי רק לנשים ונקרא מדור ספציפי אשר מגדיר כי הבעל חייב בכלכול ובמדורה של אשתו גם כחלק מהמזונות המגיעים לה ממנו וכי אישה אינה חייבת לצאת מ"הנווה הטובה לנווה הרע" ומכן שעל פי ההלכה הבעל אינו יכול לחייב את האישה לעזוב את בית המגורים שלהם.
בכדי להשתמש בחוק זה על האישה לפנות לבית הדין הרבני ולהגיש תביעה למדור ספציפי בטרם הספיק הבעל להגיש תביעה לפירוק שיתוף בבית המשפט לענייני משפחה.
מה ההליך בתום פירוק השיתוף?
במידה והוחלט על פירוק השיתוף, ההליך הינו פשוט מאוד והוא דורש מבני הזוג למכור את הבית. מכירת הבית יכולה להתבצע בשתי דרכים. הראשונה הינה רכישת החלק היחסי של הבית מבן הזוג. בצורה זו הבית עובר להיות בבעלות מלאה של אחד מבני הזוג. במצב זה אין מדובר בעסקת נדל"ן ועל כן אין תשלום של מס על הרכישה.
האפשרות השנייה היא מכירה של הבית לצד שלישי אשר בוחר לרכוש את הדירה באופן פרטי. במקרה כזה ובמידה ועל הדירה עדין ישנה משכנתא, בעלי הדירה יחזירו את המשכנתא לבנק. את הרווחים שיוותרו (לאחר הורדת מס במידת הצורך) בני הזוג יחלקו ביניהם בהתאם לחלוקה שהוסכמה על ידיהם או הוגדרה על ידי בית הדין.
מה קורה אם אחד מהצדדים בוחר להכשיל את מכירת הבית?
ישנם מקרים בהם הצד שלא הסכים לפירוק השיתוף (ולעיתים לא מסכים לגירושין כלל) בוחר לנסות למנוע את מכירת הדירה בדרכים שונות ויצירתיות. במקרה כזה, בית המשפט ימנה שמאי אשר יעריך את מחירו של הנכס. לאחר מכן בית המשפט ימנה כונס אשר מתפקידו יהיה למכור את הבית באישורו של בית הדין. לאחר סיום תהליך המכירה, כל אחד מהצדדים יקבל את ערכו היחסי מן הרווחים והפירוק יושלם.
חשוב לזכור שסיומו של פירקו השיתוף אינו סימן לסיום הליך הגירושין. ישנם מקרים בהם בתי הדין יעדיפו להתנות דבר אחד בדבר השני וזאת כדי לגרום לבני הזוג לסיים את הליך הגירושין באופן יפה יחסית או להפך כדי למנוע פירוק של השיתוף בנכסים כשקיימת עדין תקווה לשלום בית.