הסכמים נוספים

בשנים האחרונות התפתח נוהג לפיו בני זוג שמעוניינים לחלוק את חייהם יחדיו, חותמים מבעוד מועד על הסכמים שונים. במטרה להסדיר מראש את הסוגיות השונות הכרוכות בחיים המשותפים ובהליכי גירושין או פרידה, במידה והזוגיות תגיע לקיצה. מדריך זה יוקדש לדיון בהסכמים נוספים להסדרת החיים המשותפים של בני זוג ולפירוק של התא המשפחתי במידת הצורך.

מתי נהוג לחתום על הסכמים נוספים בזוגיות?

למרות שהסכמים נוספים בזוגיות נחתמים בדרך כלל לפני הנישואין הרשמיים, קיימים מקרים לא מעטים אשר בהם זוגות שכבר התחתנו מחליטים שברצונם לחתום על הסכמים מסוג זה.

אילו נושאים מכוסים בהסכמים נוספים בזוגיות?

כיום קיים מגוון הסכמים נוספים שאודותיהם נרחיב בשורות הבאות. אולם ככלל, הסכמים אלו עוסקים ברוב המקרים ב – 2 נושאים עיקריים והם: חלוקת הרכוש בין בני הזוג בתרחיש של פרידה אפשרית, ובגידול הילדים המשותפים, חלוקת האחריות ההורית, וחלוקת הוצאות הגידול של הילדים ואחזקתם. מעבר לכך, קיימים הסכמים נוספים שעוסקים בנושאים אחרים, כולל הגדרה ברורה של אופי הקשר בין הצדדים בזוגיות.

אילו הסכמים נוספים בין זוגות קיימים מלבד הכתובה והסכם הגירושין?

להלן מספר סוגים נפוצים של הסכמים נוספים בזוגיות:

הסכם נישואין

הסכם נישואין הידוע גם כהסכם קדם נישואין, הינו חוזה שבני זוג נוהגים לחתום עליו לפני נישואיהם, בדרך כלל. הסכם מסוג זה עוסק בשלל תחומים, בהתאם לבחירתו של הזוג וסדרי העדיפויות שלו. במרבית המקרים, הסכם קדם נישואין יפרט את אופן חלוקתו של הרכוש המשותף שעתיד להצטבר בין בני הזוג במהלך הנישואין.

יתר על כן, הסכם נישואין מכסה גם את סוגיית הילדים העתידיים, לרבות זכויות המשמורת וחלוקת האחריות בין בני הזוג בהקשר לגידול הילדים ולטיפול בהם. הסכמים מסוג זה יכולים לכסות גם את הנושא של דמי המזונות. בנוסף, בהסכם נישואין ניתן גם להתייחס לאורח החיים שבני הזוג בוחרים לקיים.

לצורך העניין כאשר מבני הזוג הוא דתי ואילו השני חילוני, בהסכם קדם נישואין יקבע כי לאף אחד מן הצדדים אין יכולת לכפות את אורחות חייו על בן הזוג השני. בהסכמים אלה יכולה להיות התייחסות גם לגבולות הגזרה של הזוגיות בפן הכלכלי – למשל, התייחסות להפרדת זכויות ברכוש בין בני הזוג לצד ניהול חשבון משותף למטרת חלוקה בהוצאות המשפחתיות בלבד.

הסכמים נוספים
הסכמים נוספים

בהסכם נישואין יכולים בני הזוג לבחור לכסות עוד מגוון רחב של נושאים לבחירתם, לרבות עיגון של תכיפות המגע המיני ביניהם כתנאי חוזי.

נושא נוסף שהסכמי טרום נישואין נוהגים לכסות הוא התייחסות לפיצוי מוסכם מראש או סנקציות שניתן להטיל, במקרה של סרבנות גט מצד אחד מבני הזוג.

הסכם קדם נישואין עשוי לטפל גם בנושא של חובת תשלום דמי מזונות לאישה או דמי מזונות לילדים בתרחיש של גירושין, במידה והיכולות הפיננסיות של בת הזוג עולות על אלו של בעלה לעתיד. במקרים מיוחדים הסכם נישואין עשוי אף לכלול הסכמה של האישה לתשלום מזונות לבעלה לעתיד, בהינתן וההסכם מעניק לו מראש משמורת מלאה על הילדים במקרה של פרידה או גירושין.

הסכמים הקשורים בילדים

בהסכמים מסוג זה ניתן להגדיר כל עניין שנוגע לגידול הילדים המשותפים – החל מדרך החינוך שלהם, ההתנהלות של ההורים מול הילדים בשגרה, וכלה בנושאים כספיים הקשורים באחזקת הילדים וגידולם. משמעות הדבר הינה כי לזוג ישנה היכולת להגדיר מראש גבולות גזרה במקרים רבים קשה ביותר להגיע אליהם במצב של גירושין שבהם לא הוגדרו הנושאים הקשורים לילדים מבעוד מועד.

הסכם חיים משותפים

כאשר בני זוג שלא חולקים משק בית משותף, בוחרים למסד את הזוגיות שלהם ולעבור לגור יחדיו, נהוג לעתים לחתום על הסכמי חיים משותפים. כאן לא מדובר במיסוד הקשר במסגרת נישואין. הסכם חיים משותפים רלוונטי במיוחד עבור זוגות חד-מיניים. בהסכם מסוג זה ישנה התייחסות מפורשת וברורה לזכויות ולחובות של כל אחד מבני הזוג כלפי הצד השני, לרבות מחויבות פיננסית והורית עתידית.

תעודת זוגיות: זהו בעצם הסכם נישואין שנחתם לעתים בין זוגות מעורבים בני דת שונה, שבחרו שלא להינשא בחתונה דתית משום סוג.

איזו ערכאה מוסמכת לאשר הסכמים נוספים בין זוגות?

למותר לציין כי גם הסכמים נוספים שנחתמים בין זוגות, הם הסכמים מחייבים מבחינה משפטית. יחד עם זאת, רק הסכמים שמאושרים רב רושם או בידי נוטריון, נחשבים כהסכמים בעלי תוקף משפטי מחייב, מלבד הסכמים נוספים בין זוגות שלא כוללים סעיפים בענייני ממון, אשר תקפים גם בלי אישור נוטריוני / אישור מרב רושם. יחד עם זאת, מומלץ לאשר כל הסכם באופן רשמי כאמור לעיל.

האם הסכמים נוספים בין זוגות ניתנים לביטול בבית המשפט?

נסיגה מהסכמים נוספים בין בני זוג, מחייבת את הסכמתם של שני הצדדים. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם הסכמים כוללים סעיפים בעייתיים. למשל, הסכם בין בני זוג איננו יכול לחייב מראש את אחד הצדדים להעניק גט לצד השני ללא תנאי. בנוסף, החלק בהסכם העוסק בירושה לא יכול לכלול הוראות בהקשר לרכוש שעדיין לא נוצר או לא נמצא בבעלותו של מי שחתום על ההסכם בעת החתימה עליו.

במקרים כאלה, בית המשפט יכול לבטל סעיפים בהסכם ולאשר אותו רק אחרי שיתוקנו. בנוסף, הסכם בין בני זוג שכבר התחתנו חייב להיות מאושר בבית המשפט לענייני משפחה או בית דין דתי. בהעדר אישור, הסכם שנחתם בין בני זוג נשואים אינו תקף.

כיצד עורך דין יכול לסייע בהקשר זה הסכמים נוספים בין זוגות?

הסכם בין בני זוג אינו עניין פשוט. ניסוח הסכם כזה באופן שיתאים לאינטרסים של שני הצדדים דורש מיומנות וירידה לפרטים. לפיכך, ההמלצה החד משמעית היא לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה וגירושין, ומכיר את הנושא. עורך דין גירושין מנוסה, יכול לסייע לבני הזוג לנסח הסכם שיענה לציפיות של שניהם.

ראשית, ההסכם אמור לכלול את כל הסעיפים ואת כל התחומים שבני הזוג מעוניינים להתייחס אליהם. חשוב לציין בהקשר זה כי נושא שלא הוזכר בהסכם, ההתייחסות אליו תהיה על פי אמות המידה של החוק בישראל. שנית, ההסכם חייב להימנע מלכלול תנאים בלתי חוקיים, כמו חיוב מראש של בן או בת זוג למתן גט על פי דרישה.

חשיבותם של הסכמים נוספים בין זוגות

הסכמים שנחתמו בין בני הזוג עשויים למתן ואף להסיר חששות כבדים שעלולים לרחף מעל חיי הנישואין. מהבחינה הזאת, אין ערוך לחשיבות של הסכמים כאלה. ההיסטוריה מלמדת כי הליכי גירושין במקרה של נישואין שנכשלו, הם קלים וקצרים יותר במקרים שבהם נחתם מראש הסכם בין בני הזוג.

על מנת להיות סמוכים ובטוחים כי חתמתם על הסכם אשר מייצג נאמנה את האינטרסים שלכם, מומלץ לפעול בעזרת עורך דין דיני משפחה המתמחה בנושא של עריכת הסכמים נוספים לזוגות.

המידע המוצג במאמר זה אינו בחזקת תוכן משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום פנים ואופן. כל הפרטים שהובאו במסגרת זו מובאים להשכלה כללית בלבד ואינם בגדר תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני של עורך דין גירושין. היה ודרושה הכוונה משפטית בנושאי גירושין או סכסוכי משפחה, מומלץ לפנות ללא דיחוי להתייעצות אישית עם עו"ד המתמחה בדיני משפחה ותיקי גירושין.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף בנושא

בקרוב יעלה מידע נוסף בנושא...